Meteorologii au anunțat când își va face simțită prezența ciclonul islandez în România. Temperaturile ar putea scădea dramatic în următoarea perioadă, spre surprinderea tuturor, asta după ce canicula a fost predominantă în ultimele luni.
Când ajunge ciclonul islandez în România? Verdictul specialiștilor
Ploile vor veni curând în țara noastră, odată cu acest ciclon, după cum anunță Observatornews, Deja acesta a făcut prăpăd în mai multe zone din Italia, acolo unde casele au fost măturate de viituri. În nordul Italiei, a început să plouă de joi trecută, un bărbat de 58 de ani fiind declarat dispărut, scrie AFP.
Mai mult, un alt râu s-a revărsat în Val di Susa din Piemont, prăbușind 2 poduri, blocând un drum provincial și izolând aproximativ 50 de persoane în 2 sate. Și Lombardia și Veneto au mai fost afectate de inundații. Și în Milano situația a fost una foarte rea. La polul opus, în Sicilia și Sardinia, fermierii s-au confruntat cu o secetă severă.
Marocul a fost și el afectat de inundații, cel puțin 11 persoane sfârșind din cauza fenomenelor extreme și 9 fiind date dispărute, conform France24. De asemenea, 40 de case au fost complet distruse de furtuni. Până și în deșertul Sahara au căzut precipitații însemnate.
„Nu am mai văzut asemenea ploi de aproximativ 10 ani”, a declarat pentru AFP Omar Gana, un localnic din Ouarzazate.
Oamenii de știință avertizează că această criză climatică va crește frecvența fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, seceta, rafalele și inundațiile, în Europa și nu numai.
Când intră în vigoare codurile de vreme rea?
Meteorologii din țară anunță că după 10 septembrie cu toții ar trebui să ne așteptăm la temperaturi mai mici, dar și la ploi.
”Din punct de vedere al fenomenelor ce urmează în orele şi zilele ce vin, acest tip de instabilitate îşi modifică traiectoria, se disipă, evident că vor mai fi ploi, dar din ce în ce mai puţin importante. În schimb, dacă ne referim la fundalul statistic şi la partea climatică, trebuie să ţinem cont că un element care a dus la severitatea acestui episod cu ploi, cu intensificări ale vântului a fost temperatura foarte ridicată asupra suprafeţei Mării Negre”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog ANM, pentru Fanatik.
Marți, 10 septembrie, deja de la ora 10, și până la ora 21, este în vigoare un cod galben de ploi, zonele vizate fiind sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, dar și în Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali. De la ora 21 și până miercuri, 11 septembrie la ora 15 va intra în vigoare un alt cod galben, valabil pentru Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.