Ai aflat care este cea mai veche țară din lume? Ea a fost înființată pe data de 3 septembrie în anul 301 d.Hr, ea deținând și recordul mondial Guinness. Mai mult, Constituția acestui stat este cea mai veche din lume, potrivit Click.
Cine a fondat cea mai veche țară din lume?
Fondatorul celei mai vechi republici existente este Sfântul Marino, un pietrar din insula Rab. El, împreună cu alți creștini au scăpat de persecuție, iar apoi au construit o biserică pe Monte Titano. Ea are o suprafață de doar 62,2 kilometri pătrați, fiind „singurul oraș-stat italian supraviețuitor, reprezentând o etapă importantă în dezvoltarea modelelor democratice în Europa și în întreaga lume”, scrie HowStuffWorks.
Curiozități despre San Marino
Nu mulți știu, însă aici se vorbește italiană, iar moneda de schimb este euro. Aici nu există nici aeroport și nici gară, așadar puteți veni din Italia cu autobuzul sau mașina, informează Conde Nast Traveler. Alt lucru interesant este că Napoleon a recunoscut independența San Marino în timpul campaniei sale în peninsula italiană, iar la un moment dat a oferit azil lui Giuseppe Garibaldi. În San Marino, orice cetățean care este ales în parlament poate deveni și președinte.
Ce puteți să vizitați în San Marino?
San Marino are 9 orașe, însă cei mai mulți vizitează doar San Marino. Piazza della Libertà cu Palazzo Pubblico sunt de departe cele mai vizitate din această țară, notează Full Suitcase. De-a lungul timpului aici s-au organizat tot felul de evenimente și festivaluri.
Și o simplă plimbare pe străduțele medievale poate fi extrem de plăcută, deoarece în acest fel veți descoperi singuri frumusețile locului. Cele trei turnuri din San Marino – Guaita, Cesta și Montale sunt și ele de adăugat pe listă, la fel și Passo delle Streghe (Calea Vrăjitoarelor), care este de fapt o pasarelă. De asemenea, puteți face o plimbare cu telecabina, priveliștea fiind una excepțională. Muzeul Criminologiei și Torturii Medievale este un alt loc interesant unde foarte mulți vor să ajungă pentru a afla informații interesante.