Oamenii care consumă cafea zi de zi au obiceiul de a o bea imediat cum s-au trezit. Ei bine, acest lucru nu este atât de bun pentru organism. Mai jos vă vom prezenta care sunt motivele pentru care nu este bine să vă beți cafeaua imediat cum v-ați trezit. Iată când și cum ne recomandă specialiștii să ne bem cafeaua!

Când și cum ne recomandă specialiștii să ne bem cafeaua

Dacă și tu te numeri printre persoanele care se gândește la o ceașcă de cafea imediat ce ai deschis ochii, atunci ai ajuns unde trebuie. Cafeaua este benefică pentru organism, însă poate provoca și situații nu tocmai bune, dacă nu este consumată corect. Specialiștii recomandă să nu bem cafea imediat ce ne trezim.

La trezire, organismul produce natural un hormon numit cortizol care ne ajută să fim alerți și trezi. Consumul de cafea imediat după trezire poate interfera cu această creștere naturală a cortizolului. Acest lucru poate duce la o toleranță crescută la cofeină pe termen lung.

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont este că, cafeaua conține cofeină, care poate stimula sistemul nervos și crește tensiunea arterială. Consumul de cafea pe stomacul gol dimineața poate avea un efect mai pronunțat asupra tensiunii arteriale.

cafea, consum, sfaturi
Ceașcă de cafea                                                                                                                  Sursă: fotografie generată de DALL-E

Pe lângă asta, cafeina poate stimula și secreția de acid gastric, ceea ce poate irita mucoasa stomacului. Dacă ai un stomac sensibil sau probleme gastrointestinale, consumul de cafea pe stomacul gol poate duce la disconfort sau arsuri la stomac.

Consumul regulat de cafea imediat după trezire poate duce la o dependență crescută de cofeină. Experții recomandă să consumăm cafea la 30 de minute după ce ne trezim și să nu o bem pe stomacul gol.

Câtă cafea este bine să bem pe zi?

Cafeaua, consumată fără zahăr și fără lapte are o mulțime de beneficii pentru organismul uman. În cazul în care nu există contraindicații privind cafeaua, specialiștii recomandă consumul de 400 mg de cofeină pe zi, echivalentul a două cești de cafea cu tărie moderată.

Pentru a nu avea parte de neplăceri de la consumul de cafea, iată câteva reguli pe care ar trebui să le respecți:

  • Evită să bei cafea după ora 5 după-amiaza
  • Dacă ai stare de neliniște fără motiv, încearcă să bei mai puțină cafea
  • Dacă suferi de anumite boli cronice, discută cu medicul tău despre consumul de cafea
  • Cumpără cafea de calitate
  • Nu adăuga zahăr sau mult lapte, pentru a nu spori consumul de cofeină