În anumite zone ale țării, rolul de moașă la botez s-a păstrat din strămoși. Aceasta este importantă în cadrul ceremoniei de botez, dar și în viața copilului. Cea care primește rolul de moașă are și câteva îndatoriri pe care trebuie să le respecte cu strictețe. Iată ce îndatoriri are moașa la botez!
Ce îndatoriri are moașa la botez?
Înainte, moașa copilul era cea care o asista pe mamă la naștere, însă între timp lucrurile s-au mai schimbat. Acum, părinții aleg o persoană apropiată care să fie moașă pentru copil, la fel cum aleg și nașii.
Această persoană trebuie să fie alături de bebeluș atât la botez, cât pe parcursul vieții și să îl ajute la nevoie. Atunci când vine vorba de botez, moașa are câteva îndatoriri pe care trebuie să le respecte cu strictețe.
- moașa aduce copilul la biserică
Aceasta îl ia de acasă, îl duce la biserică și îl ține în brațe până când preotul citește prima parte din slujbă.
- moașa se ocupe de vestimentația bebelușului
Moașa trebuie să îi cumpere bebelușului un set de haine cu care să îl îmbrace când îl duce la biserică.
- moașa oferă un cadou bebelușului
Moașa îi oferă micuțului care urmează să fie botezat un cadou simbolic.
- moașa trebuie să dea copilul de grindă
Un obicei care se mai practică în anumite zone ale țării este datul de grindă. În primii ani de viață ai celui mic, aceasta trebuie să îl dea de grindă pe 1 ianuarie.
Cine poate fi moașă?
Viitoarea mămică alege, în general, cine o să fie moașa bebelușului său. De obicei, aceasta este o prietenă apropiată care îi va fi alături atât în timpul sarcinii, cât și după.
În unele zone, se spune că moașa nu trebuie să fie căsătorită sau să aibă copii. În altele, însă, tradiția spune că moașa trebuie să fie o femeie mai în vârstă care să aibă experiență.
În majoritatea cazurilor, mama alege o singură moașă de botez. Există anumite regiuni unde se pot desemna mai multe moașe, spre exemplu trei, ca și ursitoarele.