Dacă în curând va trebui să vă creștinați micuțul, fie deveniți părinți spirituali, iată de ce tradiții ar trebui să țineți cont! Unele dintre ele se mai respectă, în timp ce altele au fost deja date uitării. În general, obiceiurile de la botez diferă și în funcție de zonă.

Ce tradiții se respectă la botez?

În general, botezurile au loc, în general, atunci când copilul are doar câteva luni de viață. Desigur, există și părinți care aleg să-și creștineze micuțul în jurul vârstei de 6 luni, sau chiar la 1 an. De obicei, botezul are loc în zilele de duminică, atunci când nu este zi de post. Nașii copilului sunt de obicei aceeași care i-au cununat pe părinți, însă acest lucru nu este obligatoriu.

Semnificația acestui eveniment este aceea că bebelușul devine trup din împărăția lui Dumnezeu, iar el va fi ocrotit la fiecare pas pe care îl face. Iată o listă de tradiții care în mare parte sunt respectate la botez:

1.În cazul în care botezul are loc înainte de împlinirea a 40 de zile de la naștere, mama copilului nu are voie să intre în biserică. Așadar, ea trebuie să vorbească cu preotul despre acest aspect, informează Despre Copii. Aceste cazuri sunt rare și au loc doar în cazul în care copilul are probleme de sănătate.

2.Nașii sunt cei care cumpără trusoul bebelușului. Tot ei trebuie să aleagă o lumânare, o iconiță, ulei și vin, săpun și prosop pentru preot, potrivit Unica. De asemenea, părinții spirituali trebuie să pregătească o cutiuță în care este pusă o șuviță a copilului botezat, dar și o sticlă în care preotul pune mir. Totodată, atunci când pruncul este scot din cristelniță, nașa sau nașul trebuie să-l înfășoare într-o pânză albă, numită ”Crasma”.

Imagine reprezentativă pentru botez. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

3.Părinții trebuie să cumpere niște cruciulițe de argint care se pun în biserică tuturor invitaților

4. Părinții trebuie să le cumpere nașilor un cadou frumos, care să le aducă aminte de această zi.

5.Nașii cumpără de obicei cercei pentru fetițe și lănțișor pentru băieți.

6.Cel care ține copilul, nașul sau nașa trebuie să rostească Crezul în biserică, alături de preot.

Ce se pune în apa de la băița de a doua zi?

7.După slujbă, nașa îl duce pe micuțul creștinat acasă, unde în prag îl lasă jos, sau îl dă în brațe părinților, spunându-le: “Păgân mi l-ai dat, creștin ți l-am adus!”, conform personallyme.ro.

8. Nimeni nu trebuie să-l pupe pe bebeluș după slujbă.

9.A doua zi are loc băița bebelușului, acolo unde nașa trebuie să aprindă lumânarea de botez. Tot nașii trebuie să aducă săpun, prosop și hăinuțe. În cădița în care este spălat micuțul se pun flori, bani, miere, bijuterii, orez, grâu, lapte, verighete.

10.Apa de la băiță se pune la un copac bătrân. Tradiția spune că doar bărbații au voie să arunce apa folosită pentru prima băiță a copilului.