Iată când va veni ciclonul Ashley în România! El va face ravagii, asta după ce vremea a luat-o razna în toată Europa. Vremea se va răci considerabil în următoarea perioadă, asta după luni întregi de căldură insuportabilă.

Ce aduce ciclonul Ashley în România? Meteorologii se pregătesc de avertismente

Furtuna Ashley va aduce pe lângă rafale de peste 100 – 120 km/h și averse, vijelii, ninsori în zonele alpine, potrivit Antena 3 CNN. Ea va ajunge și în România, mai precis duminică, 22 septembrie 2024, temperaturi scăzând la aproximativ 18 – 25 de grade Celsius. Tot atunci vor începe și ploile, dar și intensificări ale vântului. Mai multe țări din Europa vor fi lovite de acest ciclon.

Imagine reprezentativă pentru ciclonul Ashley. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Deja în Italia, ciclonul Boris a făcut prăpăd. Bunica și un bebeluș de 5 luni sunt dați dispăruți și sunt căutați cu câini și scafandri, scrie  corrierefiorentino.corriere.it. Furtuna Boris a măturat anterior Polonia, Republica Cehă, țara noastră, dar și Austria, ucigând cel puțin 23 de persoane. Chiar și la câteva zile bune de la dezastru, oamenii încă fac eforturi considerabile pentru a-și reveni. Peste 5000 de case au fost dărâmate, cu tot ce locuitorii au agonisit o viață întreagă.

„Ne confruntăm acum cu a doua «inundație a secolului» în Europa de Est într-o singură vară. Dar acestea nu sunt doar dezastre naturale izolate. Cercetările arată că precipitațiile extreme devin mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice provocate de om. Studiul nostru ClimaMeter confirmă că emisiile de combustibili fosili intensifică precipitațiile în Europa. O parte din aceste precipitații provin din regiuni îndepărtate, deoarece umiditatea se evaporă din Marea Mediterană și din Atlanticul tropical”, spune Davide Faranda, de la Centrul Național Francez de Cercetări Științifice, conform Libertatea.

Efectele ciclonului Ashley vor începe să se resimtă începând de joi, 26 septembrie 2024. Schimbările vor începe din vest și vor veni spre est.