Voi știați că există un aliment extrem de dăunător pentru organism pe care foarte multe persoane îl consumă zilnic? Ei bine, cercetătorii au descoperit ce efecte are acesta asupra corpului nostru. Iată care este alimentul delicios care afectează creierul!

Alimentul delicios care afectează creierul

Zahărul, alimentul pe care toată lumea îl iubește și care este delicios ascunde lucruri negre. Cercetătorii au urmărit îndeaproape consecințele consumului de zahăr și au dezvăluit că acesta este dăunător pentru organism. Creierul în percepe în diferite moduri, iar de cele mai multe ori acesta este confundat cu substanțele interzise. Prea mult zahăr introdus în dieta noastră poate crea o adevărată dependență.

Când mâncăm ceva dulce, creierul nostru eliberează dopamină și ne dă o senzație plăcută, făcându-ne să vrem să repetăm experiența. Dar, cu timpul, creierul se adaptează și eliberează mai puțină dopamină. Așa că avem nevoie de tot mai mult zahăr pentru aceeași senzație de plăcere. S-a observat că oamenii care au o dietă bogată în dulciuri și grăsimi aveau o poftă mai mare de gustări, chiar dacă nu le era foame.

Pentru a rezista acestor pofte, trebuie să ne folosim de autocontrol, care nu-i deloc ușor.

zahar, creier, afectiuni
Zahăr Sursă: fotografie generată de DALL-E

Creierul nostru are o zonă specială, cortexul prefrontal, care ne ajută să luăm decizii bune și să ne controlăm impulsurile. Dar, o dietă plină de zahăr poate afecta negativ această zonă a creierului.

De asemenea, alimentul poate afecta și hipocampusul, zona creierului responsabilă de memorie. Mai mult, zahărul pare să reducă numărul de neuroni noi și să crească inflamația în creier.

Recent, au fost realizate mai multe studii privind consumul de zahăr la șobolani. Acestea au arătat că șobolanii pot deveni dependenți de zahăr, manifestând simptome similare cu dependența de substanțe interzise: pofte, dependență și chiar sevraj.  Studiile au arătat că prea mult zahăr poate altera neuronii inhibitori din zona specială, cortexul prefrontal. Prin urmare, ei au fost mai puțini capabili de a se controla și de a lua decizii.