În ziua de 27 iulie a anului 1916, o tragedie a zguduit Bucureștiul. O explozie devastatoare a ucis peste 150 de persoane și a lăsat în urmă o mulțime de ruine care mai pot fi văzute și astăzi. Voi știți care este povestea Pulberăriei de la Dudești?
Povestea Pulberăriei de la Dudești
În anul 1895, pe bulevardul Theodor Pallady, numărul 50 a fost înființată Pulberăria de la Dudești ca unitate de producție pentru substanțe chimice speciale. Sute de oameni care lucrau aici au avut parte de un sfârșit tragic. Cu puțin timp înainte ca România să intre în al Doilea Război Mondial, fabrica a explodat. La data de 27 iulie 1916, aproximativ 157 de persoane și-au pierdut viața aici. Nu numai muncitori și-au pierdut viața, ci și soldați și ofițeri. Ziarele de la vremea respectivă au relatat ce s-a întâmplat.
„Ieri dimineață, la orele 11.25, s-a întâmplat la marginea Capitalei una din cele mai îngrozitoare nenorociri; depozitul de eter și de acid sulfuric al Pulberiei de la Dudești a sărit în aer, din cauza unei exploziuni. Știrea, comunicată în Capitală, a produs o impresie zguduitoare”, se scria în ziarul <<Adevărul>> pe 28 iulie 1916.
„În special locuitorii din cartierul Dudești, din care se recrutează mulți din lucrătorii de la pulberie, precum și cei din cartierele prin care au trecut trăsăturile, căruțele și automobilele în care erau cărați sărmanii răniți, ofițeri, soldați și muncitori, au avut tristul prilej să asiste la un spectacol care le-a sângerat inima.
Toate spitalele au fost tixite cu răniți. Cei mai mulți au fost duși la Colțea, umplând toate paturile, foarte mulți fiind așezați jos, pe saltele, atât de mare e numărul răniților.” (Adevărul, 28 iulie 1916; Universul, 29 iulie 1916)
Toți cei care și-au pierdut viața au fost înmormântați în sicrie albe. Imaginile de atunci sunt greu de suportat. Această zi a fost notată ca fiind ziua în care a avut loc una dintre cele mai mari tragedii care a lovit capitala României.