Povestea Palatului Kretzulescu este de-a dreptul impresionantă! Așadar, în acest articol vei afla de când a fost construită această clădire emblematică din Capitală, dar și cine a stat aici. Până și astăzi aceasta arată impecabil, însă mulți nu știu nimic despre ea.
Povestea Palatului Kretzulescu. Vezi ce secrete ascunde
Acesta se află pe strada Știrbei Vodă, în mahalaua Fântâna Boului sau Schitu Măgureanu, din București. Ea atrage zilnic numeroase priviri, datorită stilului cu totul și cu totul diferit. Palatul a fost construit începând din anul 1835, la cererea boierului Iordache Crețulescu, notează Playtech. Elena Kretzulescu a fost cea care a moștenit proprietățile familiei sale de pe Știrbei Vodă, ea luând la un moment dat decizia de a uni casele într-un palat.
“Pașii care călcau altădată dincolo de grilajul parcului de aristocratică izolare, pe aleile ce șerpuiau prin cele două hectare de gazon și plantațiile savante, aveau totuși impresia de a păși pe latifundii (…) Copiii care treceau în drum spre școlile din apropiere bănuiau un basm întreg încăput în pavilionul ca o miniatură, ascuns în iedera deasă și cu pitici de grădină tolăniți în iarba ce le ajungea până la brâu (…). Dincolo de zidurile cu acoperișuri crenelate și strălucitoare, bănuiai o viață care, pentru acele vremuri mai ales, nu putea să fie a multora”, a spus F. Chessaru în Ilustrațiunea Română din 8 martie 1933.
În anul 1902, arhitectul Petru Antonescu a transformat palatul într-una dintre cele mai luxoase clădiri din țară. Ce mulți nu știu este că aici a stat mulți ani o mumie, precis a unui preot al zeului Amon din Theba, potrivit b365.ro. Unchiul Elenei ar fi adus-o din Egipt. Până și domnitorul Carol I s-a dus să o vadă cu ochii lui. Trupul a fost dat Muzeului de Antichități din București”.
Din păcate, în anul 1927 Elena se simte nevoită să-l vândă, astăzi fiind în posesia primăriei București. Ea mai poate fi și astăzi admirată, însă doar pe exterior.