Anul trecut a fost aprobată canonizarea a 16 cuvioși și preoți din secolul XX. Aceștia au fost trecuți pe Calendarul Ortodox Român și urmează să fie sărbătoriți în zilele care le-au fost destinate. Iată care sunt cei 16 noi sfinți în Calendarul Ortodox Român! Și preotul Arsenie Boca se numără printre ei.

16 noi sfinți în Calendarul Ortodox Român

Luni, 3 februarie 2025, în jurul orei 17:00, a avut loc ultima slujbă de pomenire pentru cei 16 sfinţi români canonizaţi anul trecut de Sfântul Sinod. Aceștia au fost incluși în Calendarul Ortodox Român și au fost anunțate și datele când vor fi sărbătoriți. Toți ortodocșii trebuie să știe aceste noi schimbări.

Pentru cine încă nu a aflat, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat anul trecut canonizarea a 16 cuvioşi şi preoţi mărturisitori din secolul XX. Aceștia sunt:

  • Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie);
  • Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie);
  • Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie);
  • Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie);
  • Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu (22 iulie);
  • Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie);
  • Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie);
  • Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeţ (6 iulie);
  • Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie);
  • Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie);
  • Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie);
  • Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie);
  • Sfântul Cuvios Calistrat de la Timişeni şi Vasiova (10 mai);
  • Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie);
  • Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august);
  • Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).

Părintele Arsenie Boca se va numi Sf. Cuv. Arsenie de la Prislop și va fi prăznuit pe data de 28 noiembrie. De asemenea, părintele Ilie Cleopa se va numi Sf. Cuv. Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie). Noii sfinți sunt reprezentanţi în icoana „Soborul Sfinţilor Români”, care este Icoana Anului omagial-comemorativ 2025.

sfinti, biserica, calendar ortodox
Sfânt Sursă: fotografie generată de DALL-E

Ce înseamnă proclamarea canonizării unui sfânt?

În Biserica Ortodoxă Română, canonizarea reprezintă un act de hotărâre a Sfântului Sinod, în timp ce proclamarea canonizării, anunțarea în public a evenimentului, în mod solemn, se face într-un cadru liturgic, la mijlocul ori la sfâșitul unei liturghii.

Actul prin care Biserica recunoaște, declară și stabilește pe credincioșii trecuți la cele veșnice, în rândul sfinților, poartă denumirea de canonizare. Procesul prin care un mărturistor ajunge sfânt (să fie canonizat) este unul complex și de durată. Pornește din eparhia (unitatea de care a aparținut sfântul respectiv în cursul vieții sale pământești), de unde sunt adunate mărturiile credibile, dovezile consistente, deosebite ale vieții sfântului și ale minunilor săvâșite cunoscute ori povestite/scrise de către persoanele care l-au cunoscut.

Toate aceste informații sunt înaintate de eparhie către Sinodul Mitropolitan, care le analizează și propune înaintarea mărturisitorului către Sfântul Sinod ori, după caz, așteptarea unor noi mărturii, în cazul în care cele prezente nu sunt considerate suficiente. Daca aceste informații sunt aprobate, atunci există o recunoaștere oficială și se trece la acest moment de proclamare a canonizării, urmată de proclamarea locală. În primele secole, canonizările erau făcute de către Biserica locală, care avea în fruntea sa un episcop. Proclamarea unui sfânt era realizată atunci când Dumnezeu își descoperea lucrarea Sa prin aceste persoane care urmau să fie canonizate.

În cadrul ceremoniei de proclamare a sfinților, în cazul descoperirii moaștelor sfântului canonizat, acestea sunt unse cu Sfântul Mir și sunt așezate într-o raclă. Cu o zi înainte de a fi proclamat ca sfânt, se săvârșește ultimul parastas pentru acesta, se cântă Acatistul și se face priveghere toată noaptea. După oficierea sfintei liturghii din ziua proclamării canonizării, se citește Tomosul sinodal (hotărâre care anunță un eveniment major promulgat de un Sfânt Sinod).

Sursă: Antena 3 CNN