Specialiștii au descoperit un nou tip de personalitate, în urma unui studiu de cercetare. Află ce este „empaticul întunecat” și care sunt principalele caracteristici ale acestuia!
Ce este empaticul întunecat?
În 2021, cercetătorii au analizat nivelul de empatie a 100 de persoane și trăsăturile ascunse ale acestora. Studiul publicat în jurnalul Personality and Individual Differences a descoperit un nou tip de personalitate care a devenit foarte viral în ultima vreme.
„Empaticul întunecat”, așa cum l-au numit psihologii, are o capacitate remarcabilă de a înțelege și de a se conecta cu emoțiile celorlalți, dar o folosește în scopuri întunecate, manipulând și exploatând vulnerabilitățile celor din jur.
Potrivit specialiștilor, printre trăsăturile de personalitate specifice ale acestuia, se numără capacitatea de a observa emoțiile celor din jur, identificarea punctelor slabe, adaptarea în diferite situații și câștigarea încrederii.
„Studiul nostru s-a concentrat pe populația generală și pe empatia ridicată, combinată cu prevalența a ceea ce numim trăsături de personalitate dezadaptative ale triadei întunecate”, a explicat Nadja Heym, co-autor al studiului de cercetare și profesor asociat în psihologia personalității și psihopatologie la Universitatea Nottingham Trent.
Citește și: Oamenii îmbătrânesc mai lent și mai sănătos. Un studiu a explicat motivul
Cum recunoști un empatic întunecat?
Termenul de „empatic întunecat” a devenit viral pe TikTok în ultima perioadă, având peste 2,6 milioane de mențiuni. Există chiar și un hashtag #darkempathtok. Experții avertizează că atunci când o persoană empatică are trăsături precum narcisism, machiavelism sau psihopatie, empatia poate deveni o armă de manipulare.
Pentru a recunoaște un empatic întunecat, este important să analizăm atent comportamentul său și să analizăm felul în care acționează. Acesta poate fi identificat în diverse contexte sociale, de la relații personale și profesionale până la mediul politic sau religios.
„Sunt trei trăsături principale implicate. Psihopatia (a fi impulsiv și nemilos), narcisismul (grandios și îndreptățit) și machiavelianism (a fi strategic și manipulator). La unii oameni, aceste trăsături se suprapun într-un nucleu întunecat.”, a explicat Heym, potrivit theguardian.com.
Psihoterapeutul Charlotte Fox Weber a menționat că, uneori, empatia întunecată este legată de prevalența „sindromului impostorului”, întâlnit la oameni care semnalează vulnerabilitate falsă. De exemplu, astfel de persoane tind să afirme că nu sunt suficient de buni, deși au încredere deplină în abilitățile lor.