Alimentația este foarte importantă pentru menținerea sănătății noastre. Deși lucrurile au evoluat în ultimii ani și avem acces la multe informații esențiale, consumul unor plante, ciuperci sau animale toxice continuă să ne pună viața în pericol. Iată 5 alimente mortale consumate în lume!

TOP 5 alimente mortale consumate

Există numeroase alimente otrăvitoare pentru organismul nostru pe care oamenii le introduc în alimentație chiar dacă știu că sunt toxice. Unele dintre ele pot deveni sigure dacă sunt pregătite corespunzător, însă altele pot fi chiar mortale.

În ceea ce privește alimentele otrăvitoare, acestea se încadrează, de obicei, în două categorii: cele care sunt nesigure, dar pot fi făcute sigure printr-o pregătire adecvată, și cele periculoase confundate cu lucruri sigure”, a explicat Justin Brower, toxicolog medico-legal și autor al blogului Nature’s Poisons, într-un interviu pentru Live Science.

Descoperă 5 alimente mortale, consumate în întreaga lume!

1. Manioc (Cassava)

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, maniocul este o sursă majoră de carbohidrați pentru persoanele care locuiesc în regiunile tropicale. Acest aliment este unul mortal, deoarece rădăcinile și frunzele sale conțin toxine numite glicozide cianogenice, care se descompun în cianură și pot provoca gușă, paralizie și chiar deces.

Oamenii din întreaga lume continuă să consume această plantă, deoarece toxinele pot fi eliminate prin înmuierea maniocului decojit în apă sau prin fierbere și uscarea la soare.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 200 de persoane au decedat anual din cauza otrăvirii cu manioc, iar alte mii suferă de dizabilități din cauza unor niveluri mai scăzute de otrăvire cu cianură.

2. Peștele balon

Preparatul fugu, o specialitate de sushi pe bază de pește balon, consumată în principal în Japonia, se numără printre mâncărurile mortale.

Mai multe specii de pești balon conțin o otravă potențial fatală numită tetrodotoxină, care poate provoca amorțeală sau paralizie aproape imediat și poate duce la insuficiență respiratorie în doar 20 de minute.

Această otravă este considerată de 1.200 de ori mai toxică decât cianura, iar doza letală minimă este estimată la 2-3 miligrame. Deși acest aliment este interzis în mai multe părți ale lumii, în Japonia încă se regăsește în meniu.

3. Ackee

Ackee este un fruct mortal, originar din Africa de Vest, cultivat în special în Jamaica. Fructul conține o toxină numită hipoglicină, care poate provoca vărsături, deshidratare, convulsii și chiar deces. Ackee poate fi consumat în siguranță doar atunci când este complet copt și preparat corespunzător, fiind considerat o delicatesă.

Alimente mortale
Fructul Ackee, considerat aliment mortal. Imagine reprezentativă, generată de IA/DALL-E

4. Ciuperca Buretele Viperei

Printre soiurile de ciuperci otrăvitoare pentru organismul uman se numără și Ciuperca Buretele Viperei, responsabilă pentru aproximativ 90% din decesele cauzate de ciuperci, potrivit toxicologului Justin Brower.

Aceasta seamănă foarte mult cu ciupercile comestibile, astfel că tot mai multe persoane ajung să o introducă accidental în alimentație. Printre simptomele otrăvirii cu Buretele Viperei se numără greață, vărsături, scaune dese, precum și insuficiență hepatică sau renală.

Mii de persoane se îmbolnăvesc anual din cauza acestui aliment, iar numărul deceselor raportate ajunge chiar și la 100 de cazuri.

Citește și: Alimentele care îți accelerează procesul de îmbătrânire. Sunt extrem de nocive și îți scurtează viața

5. Scoicile sângerii

În China, scoicile sângerii sunt considerate unele dintre cele mai mari delicatese. Acestea se prepară printr-o ferbere rapidă, astfel că mulţi dintre virușii şi bacteriile pe care le poartă nu sunt eliminați. Acest aliment mortal poate provoca hepatita A şi E, febră tifoidă şi dizenterie. În 1998, peste 300.000 de oameni s-au îmbolnăvit, iar 31 au murit în Shanghai.