Pe data de 10 ianuarie este sărbătoare mare pentru credincioși, deoarece biserica ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Antipa de la Calapodești, vindecătorul de boli.

Sărbătoare 10 ianuarie 2025

În fiecare an, pe data de 10 ianuarie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Sfințit Cuvios Antipa de la Calapodești. Tot în această zi, sunt amintiți Sfântul Grigorie, Episcopul Nissei și Sfântul Ierarh Dometian, episcopul Melitinei. Este zi de post, cu Cruce Neagră în Calendar!

Potrivit scrierilor bisericești, Sfântul Antipa s-a născut în 1816, în satul Calapodești, din Bacău, într-o familie de credincioși. Pe când avea 20 de ani, acesta a ales să se călugărească pentru a-și dedica viața lui Dumnezeu.

A intrat în Mănăstirea Căldărușani, unde a petrecut 2 ani în post și rugăciune, apoi s-a mutat în Schitul Brazi din Vrancea. Acolo a fost numit monah și tuns cu numele de Alimpie.

După ce a vizitat mai multe locuri sfinte, Sfântul Antipa s-a retras în pustiu, unde trăia în post și rugăciuni neîncetate. Datorită credinței sale a primit darul vindecării bolilor și al înainte-vederii, dar și puterea de a goni spiritele rele.

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești a trecut la cele veșnice la vârsta de 66 de ani și a fost înmormântat la Mănăstirea Valaam.

Biserică ortodoxă
Biserică ortodoxă, în zi de sărbătoare. Imagine generată de IA/DALL-E

Unde se găsesc moaștele Sfântului Antipa

Părinții de la Muntele Athos l-au trecut în rândul sfinților pe cuviosul Antipa de la Calapodești în anul 1906, sub numele de Cuviosul ieroschimonah Antipa Atonitul. Astfel au decis să fie cinstit în fiecare an, pe data de 10 ianuarie. Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în calendar în anul 1992.

Părticele din Sfintele Moaște ale Sfântului Antipa sunt păstrate la loc de cinste în:

  • Mănăstirea Christiana, din București;
  • Biserica Rusă din București;
  • Mănăstirea Suruceni, din Basarabia, unde se afla „brațul drept” al acestuia;
  • Mănăstirea Valaam, din Rusia, în Bisericuța Sfinților Serghie și Herman.

Citește și: Când pică Paștele ortodox în 2025? Învierea Domnului este precedată de 6 săptămâni de post

Alte sărbători importante ale lunii ianuarie

  • 11 ianuarie † Sf. Cuv. Teodosie, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie (Sâmbăta după Botezul Domnului)
  • 12 ianuarie Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului); Ap. Efeseni IV, 7-13; Ev. Matei IV, 12-17; glas 4, voscr. 7.
  • 13 ianuarie † Sf. Mc. Ermil și Stratonic; Sf. Ier. Iacob, ep. din Nisibe
  • 25 ianuarie Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiep. Constantinopolului; †) Sf. Ier. Bretanion, ep. Tomisului
  • 26 ianuarie †) Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, mitr. Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan
  • 30 ianuarie †) Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur; Sf. Sfințit Mc. Ipolit, ep. Romei, Cruce Roșie.