Află pe ce dată pică Paștele Ortodox în 2025, dar și când are loc Lăsata secului pentru postul Învierii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători închinate Mântuitorului!
Când pică Paștele Ortodox în 2025?
Potrivit marilor părinți, Învierea Domnului reprezintă una dintre cele mai mari sărbători din calendar, cu dată schimbătoare. Pentru a stabili data paștelui, Biserica ortodoxă se raportează la calendarul iulian, iar Biserica Catolică la cel gregorian.
În anul 325, Primul Sinod Ecumenic ținut la Niceea, a stabilit o formulă de calcul pentru a afla data Paștelui. Sărbătoarea trebuie să pice mereu în duminica următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.
În cazul în care prima lună plină de după echinocțiul de primăvară apare într-o zi de duminică, Paștele se sărbătorește în duminica următoare. Conform calendarului ortodox, în 2025, Paștele va pica pe 20 aprilie. Iată când pică Învierea Domnului în următorii ani:
- Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
- Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
- Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
- Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
- Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie.
Când este Lăsatul secului pentru Postul Paștelui?
Încă din cele mai vechi timpuri, Paștele Ortodox este precedat de o perioadă de post. Se spune că este cel mai aspru de peste an, deoarece sunt puține zile cu dezlegare la pește.
Anul acesta, Lăsatul secului de carne pică pe 23 februarie. În următoarele 7 zile, credincioșii care postesc vor avea dezlegare la ouă, lapte și brânză. Pe data de 2 martie este Lăsatul secului pentru Postul Paștelui. Astfel, postul Învierii Domnului începe la data de 3 martie și se termină pe 19 aprilie 2025.
În perioada postului, creștinii ortodocși nu au voie să consume sub nici o formă produse de origine animală. Chiar dacă unii părinți consideră că fructele de mare sunt permise în aceste zile, părerile sunt împărțite, iar decizia finală aparține celui care postește.
Citește și: 3 deserturi de post pe care trebuie să le încerci. Rețete gustoase fără lapte și ouă
Pe lângă renunțarea la anumite produse, postul Paștelui este asociat cu pregătirea omului pentru întâmpinarea Domnului după înviere. Este o perioadă în care oamenii trebuie să se apropie mai mult de Dumnezeu prin rugăciune, spovedanie, iertare și milostenie.
Potrivit tradiției, finii își vizitează nașii de Lăsatul secului, atât pe cei de botez, cât și pe cei de cununie. Pentru a nu intra în casa lor cu mâna goală, pregătesc un coș cu o găină friptă sau la cuptor, o sticlă de vin, o pâine mare făcută pe vatră sau plăcintă, precum și alte bunătăți. Se spune că finii trebuie să ceară iertare nașilor în această zi, pentru greșelile sau vorbele nepotrivite de până acum.
La sate, femeile obișnuiesc să înlocuiască vasele și paharele, cu cele pe care le folosesc doar în perioada postului. La final de zi, toate oalele sunt întoarse cu gura în jos, de teamă ca spiritele rele să nu se ascundă în ele.