Ziua internațională a fericirii este celebrată pe 20 martie 2025. Află ce semnificație are această sărbătoare globală și ce alte evenimente sunt amintite în această zi!

Ziua internațională a fericirii

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită în fiecare an, pe data de 20 martie, la nivel global. Aceasta a fost concepută și fondată de Jayme Illien, un filantrop, activist, om de stat și consilier special al Organizației Națiunilor Unite, pentru a inspira, a mobiliza și a promova mișcarea fericirii.

Prin intermediul unei campanii, Illien a format o coaliție a celor 193 state membre ale Organizației Națiunilor Unite și a asigurat aprobarea Secretarului General, Ban Ki-moon, pentru a susține stabilirea a unei noi zile internaționale oficiale.

Pe data de 28 iunie 2012, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internațională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie. ONU a dorit ca inițiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetățenilor, și să nu își mai concentreze eforturile doar pe creșterea economică, conform ro.wikipedia.org.

Ziua Internațională a fericirii
Oameni fericiți, într-o zi de sărbătoare. Imagine generată de IA/DALL-E

Evenimente amintite pe 20 martie

Pe data de 20 martie au avut loc numeroase evenimente importante, care au rămas în istorie. Iată câteva dintre ele!

  • 1413: Henric al V-lea a devenit regele Regatului Unit.
  • 1800: Alessandro Volta a scris Societății Regale din Londra despre o sursă de energie pe care a inventat-o, al cărei principiu a devenit cunoscut sub numele de pilă voltaică.
  • 1820: S-a născut Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România (d. 1873)
  • 1886: S-a născut George Topîrceanu, poet, prozator, memorialist, publicist și traducător român (d. 1937)
  • 1956: Tunisia și-a câștigat independența față de Franța.
  • 1965: România a devenit membră a Organizației Interguvernamentale Consultative pentru Navigație Maritimă.
  • 1958: La TVR s-a difuzat prima emisiune informativă de știri, numită „Jurnalul Televiziunii”, ulterior redenumită „Telejurnal” (din 1966) concepută ca o producție de sine stătătoare. Până la acea dată TVR transmitea știri, dar nu ca o emisiune în sine.
  • 1990: La Târgu Mureș au avut loc conflicte de stradă între grupuri de naționaliști maghiari și români, aplanate doar după intervenția armatei. Desfășurarea evenimentelor a condus la suspiciuni privind implicarea serviciilor secrete în declanșarea conflictului.
  • 1995: A avut loc atentatul terorist din metroul din Tokio, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morți și 5.500 de răniți. A fost primul atentat terorist cu armă chimică înregistrat în lume.
  • 2000: A fost inaugurat la Spitalul Clinic Fundeni primul centru de transplant medular din România, după 32 de ani de la realizarea primului transplant de măduvă din lume.