În perioada postului, credincioșii renunță la produsele care conțin lapte, ouă sau carne, pentru a respecta tradiția bisericii. Iată ce alimente ar trebui să consumi în postul Paștelui pentru un meniu echilibrat!
5 alimente importante în postul Paștelui
Persoanele care au ales să țină postul Paștelui trebuie să știe că în cele 40 de zile au nevoie de o alimentație echilibrată, bogată în proteine, minerale și vitamine. Renunțarea la produsele de origine animală este o adevărată provocare, mai ales că în acestă perioadă sunt doar două zile cu dezlegare la pește, în calendarul ortodox.
Cu toate acestea, există numeroase alimente care pot asigura un meniu variat și echilibrat. Iată ce poți consuma în postul Paștelui!
1. Leguminoase
Leguminoasele sunt surse excelente de proteine vegetale, fier, fibre și alte minerale. Include în alimentația ta fasole, năut, linte, pentru un meniu sănătos și sățios. Acestea pot fi folosite în salate, supe, tocănițe și multe alte preparate.
2. Cereale integrale
Pe lista produselor de post se numără și cerealele integrale, cum ar fi orezul brun, ovăzul sau quinoa. Acestea sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. Cerealele integrale pot fi consumate la micul dejun, prânz sau cină, în diverse combinații.
Quinoa conține o cantitate semnificativă de fibre, care contribuie la o digestie sănătoasă, previn constipația și reglează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, este o sursă bună de vitamine și minerale, inclusiv fier, magneziu, fosfor, potasiu și vitamine din complexul B.
3. Fructele
Fructele nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră, mai ales în perioada postului. Sunt bogate în vitamine și minerale, esențiale pentru sănătate. De asemenea, sunt bogate în fibre, care ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat și pot contribui la senzația de sațietate.
Printre fructele consumate în această perioadă se numără merele, perele, strugurii, citricele și multe altele.

4. Legumele
Legumele sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți, esențiali pentru menținerea sănătății. Acestea pot asigura o mare parte din nutrienții necesari organismului, pentru postul Paștelui.
Un mare avantaj este că legumele pot fi consumate crude sau preparate în diferite moduri, cum ar fi: fierte, coapte, la grătar, în supe, tocănițe sau salate.
Pentru o alimentație echilibrată, pute, consuma salată, spanac, kale, varză, morcovi, cartofi, țelină, păstârnac, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, dovlecei, vinete, ardei, roșii, castraveți etc.
Citește și: Ce beneficii are consumul de lobodă pentru sănătate? Este un aliment foarte căutat în Postul Paștelui
5. Nuci și semințe
Nucile și semințele sunt alimente potrivite pentru Postului Paștelui, deoarece conțin grăsimi nesaturate, benefice pentru sănătatea inimii. Sunt o sursă importantă de proteine, fibre, vitamine și minerale!
Putem consuma nuci românești, migdale, caju, alune, fistic, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, semințe de in, semințe de chia, semințe de susan etc.
Pot fi folosite în diferite rețete, adăugate în salate sau cereale sau consumate ca atare, ca o gustare, între mese.