Ministrul Educaţiei, Daniel David, a discutat despre măsurile pentru prevenirea consumului de substanțe interzise în școli, în cadrul undei dezbateri organizată de Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții din Senatul României. Iată despre ce e vorba!
Măsurile pentru prevenirea consumului de substanțe interzise în școli
Potrivit unei postări a Ministerului Educației, pe pagina oficială de Facebook, Ministrul Educației și Cercetării va încuraja funcționarea eficientă a formelor de combatere a traficului și consumului de substanțe interzise. Acest lucru este posibil prin abordări integrate în minim 3 niveluri:
1) Zone curate, fără droguri și dealeri, în jurul școlilor și în școli;
2) Prevenție primară și secundară bazată pe dovezi, făcută de specialiști din domenii diverse, coordonați în intervenții validate științific de specialiști în psihologia modificărilor cognitiv-atitudinale și comportamentale, incluzând aici și educația cadrelor didactice (și, în general, a întregului personal din școli) și a părinților.
3) Unități de tratament medical și psihologic, inclusiv pentru prevenție terțiară și prevenirea recăderilor, toate bazate pe dovezi.
„Alături de alte aspecte relevante (ex. mii de activități antidrog derulate anual în sistemul de educație ), ministrul a punctat ideea că avem deja multe forme (reglementări) bune în zona combaterii traficului și a consumului de droguri, dar că trebuie să le dăm conținut și să le facem să funcționeze mai bine. Putem face acest lucru doar prin abordări integrate rațional la cel puțin trei niveluri”, a transmis Ministerul Educației.

Ce soluții a menționat Ministrul Educației?
Pentru a avea zone sigure, fără dealeri și substanțe interzise, ministrul a remarcat colaborarea foarte bună cu autoritățile responsabile de siguranță și ordine publică și a anunțat că va încuraja implementarea mai eficientă a unui mecanism care să permită semnalarea anonimă a activităților legate de droguri în școli și în jurul școlii.
De asemenea, a punctat necesitatea unor intervenții cât mai personalizate, în care se alternează mijloacele bazate pe „pedepse” (descurajare) și „recompense” (ex. cultură personală și organizațională antidrog, activități alternative, precum sportul etc.).
Citește și: Noile planuri-cadru pentru liceu: Ministrul Educației a anunțat modificările propuse
Noile discipline/module de învățare legate de stilul de viață sănătos și educația pentru sănătate din noile planuri-cadru propuse recent la nivelul învățământului liceal, vor acoperi și aceste probleme.
Ministrul Educației a insistat pentru facilitarea rapidă a accesului elevilor la pachete integrate de tratamente medicale și psihologice bazate pe dovezi.