În Europa a apărut virusul leneșului, fiind extrem de periculos! Numele lui real este de fapt Oropouche și  a fost observat la călătorii europeni care se întorceau acasă din America. Mai precis, ei au fost mușcați de țânțari sau leneși, la fel cum se întâmplă și în cazul bolii Zika, care a făcut numeroase victime.

Până acum au fost raportate în total 19 cazuri de în rândul celor care veneau din Cuba sau Brazilia, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), notează Live Science.

Ce simptome apar în rândul celor infectați cu virusul leneșului?

Printre simptomele apărute în urma mușcăturii se numără febra, durerile musculare, durerile de ochi, vărsăturile și erupțiile cutanate, mai scrie sursa citată mai sus. Cazurile severe pot duce la meningită, însă momentan nu există dovezi care să sugereze că virusul se poate răspândi între oameni.

Imagine reprezentativă pentru un virus și pentru ADN. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

De asemenea, nu există nici un vaccine împotriva lui.

Ce spun medicii despre noul virus?

Din păcate, specialiștii au mai anunțat că femeile însărcinate pot fi într-un real pericol dacă sunt mușcate, deoarece pot ajunge să facă avort spontan și/sau malformații congenitale, potrivit news.com.au.

„Cu siguranță ar trebui să fim îngrijorați. Lucrurile se schimbă și pot deveni de neoprit”, a spus Dr. Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra, conform The Independent. Mulți se tem, mai ales că deja au fost 2 decese cauzate de Oropouche la 2 femei tinere care nu aveau alte afecțiuni.

În acest sens, turiștii care merg în zonele prezentate mai sus ar trebui să aibă mare grijă, să folosească repelent pentru insecte și să se îmbrace adecvat, mai ales dacă merg pe lângă apă.

Între ianuarie și jumătatea lunii iulie au fost înregistrate peste 8 000 de cazuri în Brazilia, Bolivia, Peru, Columbia și Cuba.