Ministerele Finanțelor și cel al Muncii au majorat valoarea tichetului de masă. Iată câți bani vor primi în plus angajații, conform noului ordin!

Valoarea tichetului de masă a fost majorată

Conform unui nou ordin publicat deja în Monitorul Oficial, Ministerele Finanțelor și cel al Muncii au stabilit majorarea tichetelor de masă pentru angajații din România.

Deși multe persoane sperau la o creștere substanțială, valoarea unui tichet va ajunge la 40,18 lei, cu 14 bani mai mult decât până acum. Măsura se aplică inclusiv pentru primele două luni ale semestrului II din 2025, respectiv august și septembrie.

„Articolul 1. Pentru semestrul I al anului 2025, începând cu luna aprilie 2025, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, nu poate depăși cuantumul de 40,18 lei.

Articolul 2: Valoarea nominală stabilită la art. 1 se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2025, respectiv august 2025 și septembrie 2025.”, se arată în Ordinul MM 280/2025.

Valoarea tichetului de masă
Tichete de masă pentru angajați. Imagine reprezentativă, generată de IA/DALL-E

Cum pot fi folosite tichetele de masă?

În ultima vreme, tot mai multe companii aleg să ofere angajaților bonuri de masă, deoarece sunt scutite de contribuția de 25% pentru asigurări sociale (CAS). Din 2024, tichetele au fost supuse contribuției pentru sănătate (CASS) de 10%, după ce valoarea acestora a crescut de la 35 de lei la 40 de lei.

Tichetele de masă pe suport hârtie sau electronic pot fi utilizate în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unități care comercializează produse alimentare, cu care unitățile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.

Citește și: Cum se vor acorda voucherele de vacanță în 2025? Ministrul Economiei a făcut anunțul

Potrivit legii, angajatorul distribuie un număr de tichete de masă corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna pentru salariați. Valoarea celor pe suport electronic este transferată angajaților, în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna următoare, de către unitatea emitentă de tichete de masă pe suport electronic, corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului încheiat de unitatea emitentă cu angajatorul.

Tichetele de masă pe card permit angajaților din România să efectueze diferite plăți, fără a fi nevoie să se încadreze în suma de 40,18 lei.