Un kit de supraviețuire pentru cutremur este foarte util în situațiile de urgență! Iată ce obiecte și ce produse ar trebui să conțină, astfel încât să fii pregătit în caz de seism.
Kit de supraviețuire în caz de cutremur
Din cauza seismelor din ultima vreme, tot mai multe persoane aleg să se pregătească din timp cu un kit de supraviețuire, care le poate asigura strictul necesar în situații de urgență. Iată ce elemente trebuie să conțină un astfel de kit!
1. Trusa de prim-ajutor
Printre cele mai importante elemente ale unui kit de prim-ajutor se numără și o trusă care trebuie să conțină bandaje, mănuși chirurgicale, mască de protecție, antiseptice, foarfecă și termometru.
De asemenea, nu trebuie să lipsească medicamentele personale, dacă suferiți de boli cronice, cum ar fi astm, diabet zaharat, hipertensiune arterială etc.
2. Apă și alimente
Kitul de supraviețuire în caz de cutremur trebuie să conțină minim 5 litri de apă, pentru fiecare persoană, conserve cu alimente neperisabile, mâncare pentru copii sau animale de companie, dacă este cazul, un deschizător de conserve manual.
Opțional, puteți depozita și alte alimente, cum ar fi nuci, fructe uscate etc.
3. Produse de igienă
Printre produsele esențiale, în caz de seism, se numără și cele de igienă. Este recomandat să depozitați gel dezinfectant, șervețele umede, scutece, hârtie igienică și haine curate.

4. Alte obiecte esențiale în caz de cutremur
Kitul de supraviețuire în caz de cutremur trebuie să conțină și alte obiecte necesare, cum ar fi:
- un radio pe baterii, pentru a fi la curent cu informațiile transmise de autorități,
- o baterie externă,
- un încărcător de telefon,
- o lanternă cu baterii,
- pături sau saci de dormit,
- fluier,
- chibrituri,
- briceag multifuncțional,
- bani cash,
- copii ale documentelor.
Kitul de supraviețuire trebuie păstrat într-un loc sigur și accesibil.
Citește și: Care este cel mai sigur etaj la care să locuiești, în caz de cutremur? Sfaturile specialiștilor
Recomandări IGSU în caz de cutremur
IGSU recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri, în caz de cutremur:
- Fiecare familie trebuie să aibă un “Plan de urgență”în caz de cutremur.
- În timpul unui cutremur este indicat să ne adăpostim sub o masă solidă, sub o grindă rezistentă sau într-un colț interior al încăperii, acoperind fața și capul cu brațele încrucișate.
- Specialiștii recomandă îndepărtarea de oglinzi, ferestre, uși, pereți exteriori, sobe.
- Păstrați un mic stoc de provizii în mașină și la locul de muncă în cazul în care nu puteți ajunge acasă.
- La fiecare loc de muncă ar trebui să fie desemnat un responsabil pentru păstrarea și menținerea echipamentelor și proviziilor necesare în caz de cutremur.
- După cutremur, clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă.
- Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice, potrivit isubif.ro.