Uniformele ar putea devenii obligatorii în România! Vestea i-a împărțit pe părinți în 2 tabere. Cei mulți însă nu ar fi de acord cu această măsură, ei argumentând motivele.

De ce uniformele ar putea deveni obligatorii? Motivația inițiatorului

Deja un proiect de act normativ pentru modificarea Legii educației, a fost depus la Senat. Documentul, pe care îl puteți consulta aici, prevede că uniformele vor fi acordate gratuit elevilor.

„Pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor și activităților desfășurate în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile educației și formarii profesionale, conducerea unităților de învățământ poate solicita utilizarea obligatorie a uniformei școlare. Aprobarea detaliilor tehnice privind obiectele vestimentare și de încălțăminte ce compun uniforma școlară se realizează prin ordin al ministrului educației. Uniforma școlară se acorda elevilor în mod gratuit, finanțarea cheltuielilor prevăzute pot fi acoperite din fonduri guvernamentale de la bugetul de stat, bugetul Ministerului Educației sau a altor instituții ce coordonează unități din rețeaua națională școlară sau din bugetele consiliilor județene/Consiliului General al Municipiului București și consiliilor locale, cât și din fonduri externe nerambursabile”, se mai arată în proiect.

Imagine reprezentativă pentru mai mulți elevi în uniformă. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Inițiatorul proiectului, deputatul PSD, Badea Iulian-Alexandru spune că uniforma ar fi necesară, deoarece abandonul școlar este în creștere, iar în acest fel ar fi egalitate între elevi.

Ce spunea Ministrul Educației despre necesitatea uniformelor școlare?

Cu toate astea, părinții nu cred că uniforma este de fapt reala problem din sistemul educational din România. Iuliana Constantinescu, președintele asociației de părinți de la Liceul Teoretic Lucian Blaga a spus pentru Antena 3 CNN că obligativitatea purtării uniforme nu poate fi instituită, deci elevii nu pot fi sancționați pentru codul vestimentar. Mai mult, aceasta a explicat că purtarea uniformei nu este o măsură care să ducă la o bună desfășurare a cursurilor, în realitate lipsurile din sistem fiind foarte mari.

Acum 2 ani, Ministrul Educației, Ligia Deca, a susținut că uniformele școlare pot fi o opțiune câtă vreme ea nu devine instrument de excluziune, notează monitorulcj.ro.

Dacă proiectul va fi adoptat, atunci toți elevii din țară vor trebui să se supună acestei reguli.