România se află din nou față în față cu o nouă alertă de caniculă! Așadar, pe data de 1 august va fi cod galben de disconfort termic, după cum a anunțat meteoromania.ro.

Vezi zonele unde este alertă de caniculă

Căldura extremă se va simți în  judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi în municipiul Bucureşti. Temperaturile maxime vor fi în general cuprinse între 35 și 36 de grade Celsius. Poți accesa harta aici.

Imagine cu zonele afectate de codul galben de caniculă. „Sursă: Captură ecran meteoromania.ro”

Mai mult, indicele temperatură-umezeală (ITU) local va atinge pragul critic de 80 de unităţi. Vineri, 2 august, cupola de foc se va extinde, disconfortul fiind foarte mare.

De asemenea, există și zone unde va ploua. Mai precis, este vorba despre regiunile vestice, nord-vestice şi nordice, acolo unde vor fi descărcări electrice, vijelii și grindină, potrivit Observatornews. Și pe la munte sunt așteptate asemenea fenomene.

Anul acesta, în toată Europa s-au înregistrat temperaturi record, specialiștii punând totul în seama schimbărilor climatice.

„Totul are de-a face cu un model meteorologic destul de persistent la scară largă. Părțile sudice și estice ale Europei au fost sub ceea ce noi numim o creastă de înaltă presiune, practic o zonă mare de înaltă presiune cu mult aer foarte cald care nu se mișcă prea mult”, a explicat Lars Lowinski, meteorolog la serviciul meteo Weather & Radar, conform Euronews.

Cum să ne protejăm de caniculă?

În zilele toride ar trebui să urmați câteva sfaturi simple:

-încercați să nu ieșiți din casă la orele de vârf

-hidratarea este foarte importantă în zilele caniculare

-aerisiți casa dimineața, iar mai apoi închideți gemurile și acoperiți-le, astfel încât căldura să nu pătrundă în interior

-purtați haine lejere din materiale naturale

-porniți aerul condiționat pe o temperatură constantă

-mâncați fructe, deoarece și ele conțin apă și vă mențin hidratați

-ajutați persoanele în vârstă cu medicamente sau cumpărături, astfel încât ei să nu mai fie nevoiți să iasă din casă și să li se facă rău.