În anumite zone ale țării noastre, însă există tradiția de a da copilul de grindă. Acest obicei a datat din moși strămoși și a fost respectat cu tristețe de proaspeții părinți ai bebelușului. Iată când se dă copilul de grindă și ce semnifică, de fapt, acest obicei!
Când se dă copilul de grindă?
Venirea pe lume a unui bebeluș este un motiv de mare bucurie, însă acest lucru vine și cu o serie de tradiții pe care părinții trebuie să le respecte. Unul dintre cele mai importante este datul de grindă. Acest obicei încă se practică în zona Olteniei. Ce presupune?
Ei bine, în seara de Revelion, după ora 00:00 sau chiar la fix, moașa copilului îl dă pe acestea de grindă. Tot ce trebuie să facă este să ridice copilul la o grindă de trei ori, iar deasupra capului acestuia să fie o turtă pe care se pun bani, hăinuțe și busuioc. Moașa trebuie să se asigure că îi cumpără micuțului bebeluș câteva haine alese, ca la botez.
Datul de grindă poate fi făcut până pe 1 ianuarie la ora 12:00 la prânz. Moașa este singura persoană care poate face acest lucru, bineînțeles ajutată de moș, dacă acesta există. Acest obicei se face timp de trei ani la rând.
Când nu se mai poate da copilul de grindă?
Tradiția spune că există câteva reguli în ceea ce privește datul de grindă. Ei bine, în primul rând, copilul trebuie să fie botezat pentru a fi dat de grindă. Altfel, acest lucru nu se face.
În al doilea rând, în cazul băiețeilor, copilul nu se mai poate da de grindă dacă i-a fost luat moțul. Dacă plănuiți să faceți acest lucru la un an, atunci cel mic nu mai poate trece prin această tradiție de trei ori.
În cazul în care totuși doriți să vă dați băiețelul de grindă de trei ori, îi puteți pune trei moașe care să îl dea în primul an, iar apoi îi puteți lua moțul fără probleme.