Astronomii au elucidat un alt mister al planetei Uranus, în urma unor măsurători complexe. Iată ce au descoperit specialiștii și cât de importante sunt aceste date!

A fost deslușit un mister al planetei Uranus

Uranus este a șaptea planetă de la Soare și a treia ca mărime din Sistemul Solar. Potrivit specialiștilor, atmosfera lui Uranus este similară cu cea a lui Jupiter și a lui Saturn în compoziția sa primară de hidrogen și heliu, însă conține mai multă „gheață” cum ar fi apă, amoniac și metan, precum și urme de alte hidrocarburi.

Totodată, are cea mai rece atmosferă planetară din Sistemul Solar, cu o temperatură minimă de 49 K (−224 °C) și o structură complexă de nori stratificați.Interiorul lui Uranus este compus în principal din gheață și rocă.

Conform unui Studiu recent, care a fost publicat în revista Nature Astronomy, astronomii au deslușit un alt mister important. În urma unor măsurători precise, realizate până acum asupra vitezei de rotație a planetei, o zi completă pe Uranus durează 17 ore, 14 minute și 52 de secunde. Acest lucru înseamnă cu 28 de secunde mai mult decât se credea anterior, pe baza datelor colectate de sonda Voyager 2 în timpul survolului său din 1986, scrie descopera.ro.

Planeta Uranus
Planeta Uranus. Imagine generată de IA/DALL-E

Descoperirea specialiștilor este foarte importantă

Pentru a elucida acest mister, o echipă de cercetători a analizat date colectate de Telescopul Spațial Hubble între 2011 și 2022. În acea perioadă, au fost observate în mod repetat aurorele ultraviolete ale planetei, fenomene similare cu aurorele de pe Pământ, produse de interacțiunea particulelor din vântul solar cu magnetosfera planetei.

Urmărind aceste aurore, cercetătorii au reușit să localizeze polii magnetici ai planetei și să determine cu o precizie excepțională durata unei zile pe Uranus.

Citește și: Pământul ar putea fi afectat de radiațiile dintr-o gaură neagră uriașă! Iată ce au descoperit fizicienii

Măsurătoarea noastră nu doar că oferă un reper esențial pentru comunitatea științifică, dar rezolvă și o problemă veche: sistemele de coordonate bazate pe perioade de rotație depășite deveneau rapid inexacte, făcând imposibilă localizarea polilor magnetici ai planetei Uranus în timp”, a explicat astrofizicianul Laurent Lamy, de la Observatorul din Paris (Franța).