Astrofizicienii au studiat atent o galaxie spirală foarte îndepărtată și au ajuns la o ipoteză halucinantă: Pământul ar putea fi distrus de radiațiile provenite de la o gaură neagră gigantică!

Radiațiile dintr-o gaură neagră pot distruge Pământul

O echipă internațională de cercetători care a studiat recent o galaxie spirală foarte neobișnuită cu numele de „2MASX J23453268−0449256”.

Aproximativ de trei ori mai mare decât Calea Lactee, galaxia se află la aproape un miliard de ani distanță de noi. Fizicienii au descoperit că aceasta prezintă o gaură neagră supermasivă, mai mare decât se credea posibil pentru orice galaxie spirală.

Mai mult decât atât, în urma cercetărilor au aflat că gaura neagră alimentează jeturi colosale de plasmă supraîncălzită care se întind pe o lungime de aproximativ 6 milioane de ani lumină.

Astfel, astrofizicienii s-au gândit că există posibilitatea ca, pe viitor, gaura neagră din centrul galaxiei noastre, Sagittarius A*, ar începe să genereze jeturi similare, iar impactul ar putea fi devastator pentru planeta noastră.

„Această descoperire este mai mult decât o ciudățenie – ne obligă să regândim modul în care galaxiile evoluează și cum găurile negre supermasive cresc în ele și le modelează mediul înconjurător”, a declarat într-un comunicat autorul lucrării și profesorul radioastrofizician Joydeep Bagchi de la Universitatea Christ din India, potrivit newsweek.com.

Radiațiile dintr-o gaură neagră
Gaură neagră, în mijlocul galaxiei. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce alte caracteristici ale imensei galaxii au descoperit cercetătorii?

Conform raportului efectuat de cercetători, galaxia uriașă este înconjurată de un de gaz fierbinte, ce emite raze X, care suprimă formarea stelelor.

De asemenea, s-a estimat că această spirală conține de 10 ori mai multă materie întunecată decât se crede că Calea Lactee – material crucial pentru stabilitatea discului său care se rotește rapid.

Studiile acestei echipe sunt esențiale pentru a înțelege mai bine forțele universului, natura materiei întunecate și chiar și originea vieții.

Înțelegerea acestor galaxii rare ar putea oferi indicii vitale despre forțele nevăzute care guvernează universul, inclusiv natura materiei întunecate, soarta pe termen lung a galaxiilor și originea vieții.

În cele din urmă, acest studiu ne aduce cu un pas mai aproape de dezvăluirea misterelor cosmosului, amintindu-ne că universul încă deține surprize dincolo de imaginația noastră.”, a declarat Shankar Ray, coautor și astrofizician, de la Universitatea Christ, într-un comunicat