În spatele succesului fiecărui bărbat, de cele mai multe ori se află o femeie. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Tudor Arghezi, unul dintre cei mai cunoscuți poeți de la noi din țară. Au trăit o frumoasă poveste de dragoste și au lăsat în urma lor opere ce dăinuie și astăzi. Voi știați că Tudor Arghezi a devenit un geniu al literaturii datorită unei femei?

Tudor Arghezi a devenit un geniu al literaturii datorită unei femei

La vârsta de doar 19 ani, Tudor Arghezi a trecut printr-o traumă după ce prima lui iubită a murit. Acesta a suferit enorm de mult, însă puțin timp mai târziu a cunoscut-o pe femeia vieții lui. Paraschiva și Tudor s-au căsătorit în anul 1915, mai exact pe 5 noiembrie.

Poetul a iubit-o pe soția sa dumnezeiește datorită calităților sale multiple. Femeia îl înțelegea și îl iubea mai ceva ca pe o comoară. De-a lungul anilor, aceasta s-a ocupat de toate treburile casnice pentru ca el să aibă liniște și să poată scrie în voie. Paraschiva a învățat să facă tot ce trebuie într-o gospodărie, de la mâncare și curățenie până la construcții.

scriitor, tudor arghezi, poveste de dragoste
Povestea lui Tudor Arghezi Sursă: fotografie generată de DALL-E

Cei doi și-au fost alături atât la bine, cât și la greu și împreună au avut o familie unită, iar rodul iubirii lor au fost cei doi copii pe care i-au avut. Paraschiva i-a fost alături poetului timp de 50 de ani până când a trecut la cele veșnice. I-a fost soție, prietenă, iubită, soră. Durerea a fost prea greu de suportat, așa că la doar un an, Tudor Arghezi a urmat-o pe partenera lui de-o viață. Înainte de a se stinge, poetul i-a scris soției sale câteva versuri din care reiese dragostea profundă pe care i-a purtat-o.

„Mi-e dor amar de tine,

Să cred că ai murit nu-mi vine.

Cum ai știut să fii atâta timp cu mine

Şi la noroc şi nenoroc.

Şi-acum să nu mai fii deloc?

Te adormeam pe braţul meu

Şi-acuma dormi la Dumnezeu.

Desigur, lângă el te simţi mai bine

Decât fuseseşi lângă mine.

El e-mpărat, şi graţia ţi-o porţi

Sus, în haremul lui cu morţi“

(„Paraschivei“, din volumul „Litanii“, 1967)