Cu toții știm cât de fericiți și cât de energici sunt cățelușii, dar puțini dintre noi cunoaștem aspecte despre ei.
Există o mulțime de lucruri despre aceste animăluțe pe care nu le știm. Tu știai aceste lucruri despre câini?
Sunt șanse ca aceste animale să fie primele care au fost domesticite și folosite pentru muncă, vânătoare și companie, din toată istoria animalelor.
Toți cățeii provin dintr-o specie de lup, dar nu cel cenușiu, așa cum consideră majoritatea oamenilor. Există anumite dovezi ADN care demonstrează că strămoșul lor era eurasiatic.
Chiar și așa, oamenii de știință încă lucrează pentru a-și da seama cu exactitate de unde provin de fapt câinii.
Lucruri mai puțin cunoscute despre câini
– Speranța de viață a câinilor este între 8 și 15 ani, în funcție de rasă. Cel mai longeviv câine despre care există date a trăit 30 de ani.
– Un studiu realizat în 2019 de către cercetători de la Universitatea din California, San Diego, care se bazează pe modificările aduse ADN-ului uman și al câinelui în timp, dovedește că câinii de talie mare se dezvoltă și îmbătrânesc mai rapid decât câinii de talie mică.
– Studiile au arătat că unii câini pot învăța peste 100 de cuvinte și gesturi, ceea ce le pune inteligența și înțelegerea față de noi la egalitate cu un copil de doi ani.
– Nasul unui câine este echivalentul unei amprente umane, fiecare având un model unic de crește.
– Câinii pot mirosi de mii de ori mai bine decât oamenii. Nasurile lor au milioane de receptori de miros – de exemplu, un nas uman are în medie 5 milioane, în timp ce nasul unui Teckel are 125 de milioane.
– Atunci când câinii transpiră, nu vă așteptați să aibă axile umede. Acolo unde oamenii transpiră pentru a se răci corpul, câinii produc o substanță uleioasă încărcată de feromoni pe care noi, oamenii, nu o putem detecta. Singurul loc în care câinii transpiră ca noi este pe labe. În schimb, câinele gâfâie pentru a se răcori.
Cum au evoluat rasele de câini
În urmă cu 9.500 de ani, popoarele antice au crescut căței care puteai să supraviețuiască și să lucreze în frig. Aceștia ar fi fost numiți câini de sanie și s-ar încadra în rasele husky și malamuți.
Astăzi, acești câini au devenit animale de companie, dar puțini știu care este povestea acestora și cum au fost începuturile lor.
La fel ca aceștia, oamenii au crescut și ciobănești germani, deoarece au o capacitate foarte mare de a păstori animale, iar labradorii pot vâna rațe. Pe lângă toate acestea, ei sunt și buni protectori atunci când vine vorba de casă.