Trecerea la ora de vară are loc weekendul acesta, în noaptea de sâmbătă, 29.03, spre duminică, 30.03. Află cum ne poate afecta organismul această schimbare!
Trecerea la ora de vară
Ca în fiecare an, România și alte țări europene vor trece la ora de vară, în acesta weekend. În noaptea de sâmbătă, 29.03, spre duminică, 30.03, vom dormi mai puțin cu o oră, deoarece ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Datorită acestei schimbări, ziua devine mai mare pe toată perioada caldă a anului, iar noaptea mai scurtă. Schimbarea orei este un lucru benefic pentru persoanele care doresc să își desfășoare activitățile pe timp de zi, profitând de lumină naturală.
În România, ora de vară a fost adoptată pentru prima dată în 1932, însă de-a lungul timpului a fost eliminată de câteva ori pentru perioade mai lungi sau mai scurte.
Ora de vară a atras nemulțumirile multor persoane în ultimii ani, astfel că Parlamentul European a votat renunțarea la modificarea orei de două ori pe an, pe data de 26 martie 2019.
Citește și: Nu te lăsa doborât de astenia de primăvară! Ce vitamine și minerale trebuie să iei?
Deși această măsură ar fi trebuit să intre în vigoare din 2021, fiecare stat european urma să decidă dacă va renunța sau nu la ora de vară. Momentan, România alege să respecte această schimbare în fiecare an.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară?
Trecerea la ora de vară poate avea efecte negative asupra organismului, încă din cele mai vechi timpuri. Potrivit experților, această schimbare poate afecta sănătatea fizică și psihică a persoanelor care urmează un program bine stabilit.
Adaptarea la noul program poate dura mai mult sau mai puțin, în funcție de fiecare om. Modificarea orei poate aduce disconfort, stări de stres, oboseală și agitație.
Potrivit unui sondaj UE, la care au participat 4,6 milioane de persoane, specialiștii au ajuns la concluzia că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. De cele mai multe ori, aceștia întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii.
Aproximativ 40% dintre participanți au spus că au avut probleme de concentrare, iar o treime s-au simțit irascibili. Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de vară, precum și disconfort şi dureri de cap.
Unele studii au arătat o creștere a riscului de atac de cord în primele zile după modificarea orei. De asemenea, dereglarea ritmului circadian poate contribui la apariția sau agravarea stărilor de anxietate și depresie.