În noaptea dintre ani, oamenii din întreaga lume se reunesc pentru a sărbători acest moment special. Fiecare cultură are propriile tradiții și superstiții de Revelion, obiceiuri care au fost transmise din generație în generație.

Tradiții și superstiții de Revelion în alte țări

Austria

În salonul imperial se organizează și acum balul de pe vremea habsburgilor, astfel încât la miezul nopţii se aud acordurile „Dunării albastre” şi ale operetei „Liliacul” de Johann Strauss. Pe masa festivă se află carne de purcel – semn de noroc – iar mesele se decorează cu purceluși din ciocolată.

Belgia

De Revelion, în Liege, oamenii obișnuiesc să mănânce în familie. Preparatul tradițional, nelipsit de pe masă este choucroute, un fel de varză murată cu cârnaţi. Fiecare persoană trebuie să aibă sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă.

Danemarca

Revelionul este motiv de sărbătoare și în Danemarca. Cel mai cunoscut obicei este de a sparge farfurii în ușa vecinilor. Se spune că familia care are cele mai multe cioburi în fața ușii va avea parte şi de cel mai mult noroc în noul an.

Franţa

În Franța, oamenii organizează petreceri, îmbracă ținute elegante și împart cadouri. Preparatele din pește și fructe de mare sunt mereu alegerea perfectă pentru masa de Revelion. Șampania și vinul vechi sunt nelipsite, atunci când vine vorba de noaptea dintre ani.

Citește și: Tradiții și superstiții de Revelion 2025. Ce nu trebuie să faci în ultima zi din an

Grecia

Oamenii obișnuiesc să organizeze o cină festivă cu familia și prietenii, de Revelion. Preparatul tradițional este „Vasilopita”, o pâine în interiorul căreia gospodinele ascund un bănuț înainte de a o băga la cuptor. Pâinea se taie la miezul nopții şi cine primește partea cu premiul va avea noroc în noul an.

Revelion în alte țări
Petrecere de Revelion. Imagine generată de IA/DALL-E

Tradiții și superstiții de Anul Nou în lume

Italia

În noaptea de Anul Nou, numită „Capodanno”, se pun pe masă preparate speciale, despre care se spune că aduc bogăție şi abundenţă. În Napoli, oamenii obișnuiesc să arunce pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut.

Italienii poartă lenjerie de culoare roșie în noaptea de Revelion, crezând că aceasta va atrage dragoste și pasiune în viața lor.

Portugalia

Conform tradiției de Revelion, locuitorii insulei Madeira trebuie să mănânce 12 smochine. Fructele simbolizează 12 dorințe pentru anul următor, care au șanse mari să se îndeplinească.

Coreea de Sud

În Coreea de Sud, oamenii se îmbracă în haine tradiționale și își vizitează rudele și prietenii. De asemenea, se obișnuiește să se mănânce supă de tăiței lungi, care simbolizează o viață lungă și fericită.

Scoția

În noaptea de Revelion, oamenii organizează petreceri, dansează și servesc preparate alese, printre care și pește. Musafirii obișnuiesc să aducă daruri simbolice gazdelor, precum pâine făcută în casă, sare sau cărbune, prăjituri, o sticlă de băutură.

Se spune că dacă oaspetele care intră primul în casă de Anul Nou este un bărbat tânăr, cu părul închis la culoare şi aduce cu el daruri pentru gazde, gazdele vor avea noroc tot anul.

În unele zone, în special la sate, locuitorii rostogolesc roți îmbibate în smoală, aprinse. În locuințe, oamenii ard crengi de ienupăr, deoarece se spune că focul va alunga bolile.