Ordonanța trenuleț 2025 prevede o serie de măsuri fiscale, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Salariile bugetarilor nu vor fi singurele vizate!
Ordonanța trenuleț și măsurile fiscale
Ordonanța de urgență cuprinde o serie de măsuri fiscale care vizează reducerea semnificativă a cheltuielilor de la bugetul de stat. Iată care sunt acestea!
- Crește impozitul pe dividende: acesta va fi majorat de la 8% la 10%.
- S-a redus plafonul de venituri realizate de către o persoană juridică română, de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro.
- Nu mai sunt considerate microîntreprinderi firmele care realizează 80% din venituri din consultanță și management.
- Se actualizează codurile corespunzătoare activităților pentru care impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se calculează prin aplicarea cotei de 3%, dar și verificarea condiției de aplicare a sistemului de impunere o singură dată, începând cu anul 2024, de către contribuabilii din HoReCa.
- Eliminarea facilităților fiscale acordate IT-știlor, precum și angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară.
Impactul bugetar al măsurilor aprobate de guvern este de 7,11 miliarde lei în 2025 și 8,75 miliarde lei în 2026, potrivit europaliberă.org.
Fără sporuri și premii suplimentare din 2025
Printre prevederile ordonanței de urgență se numără mai multe măsuri care vor afecta salariul mai multor angajați din România. Potrivit Premierului Marcel Ciolacu, anul următor va fi unul dificil, fără angajări la stat și fără sporuri și premii suplimentare. Facilitățile fiscale sunt eliminate cu scopul de a crește bugetul de stat.
Citește și: Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2025? În ce condiții se vor acorda
„Vreau să anunț că nu regret niciuna din aceste măsuri. Am făcut dreptate pentru milioane de oameni. Avem însă un an dificil înainte. În fața cifrelor și a realității trebuie să adoptăm rapid măsuri care să protejeze România de riscuri financiare majore. Am hotărât împreună cu partenerii de coaliție să adoptăm așa-zisa ordonanță trenuleț pentru a ține sub control deficitul bugetar în 2025.
(…) Am obținut o prelungire de la 4 la 7 ani de reducere a deficitului. Asta înseamnă că vom avea acces în continuare la fondurile europene și PNRR, atât de esențiale pentru dezvoltarea României.
Adoptăm și măsuri clare privind reforma statului și cheltuielile publice. Începem cu noi politicienii. Salariile demnitarilor vor fi înghețate.
Nu se mai acordă sporuri și premii suplimentare. Fiecare leu plătit la salariu va trebui justificat prin criterii de performanță și evaluări. Înghețăm angajările la stat.
Trebuie să luăm măsuri pentru creșterea veniturilor de stat. Eliminăm toate facilitățile fiscale, reducem gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi.
De asemenea, introducem impozitul pe construcții speciale doar după ce vor fi emise normele și ministrul Finanțelor va avea discuții cu marile companii care vor avea investiții.
În acest mandat nu am de gând să fiu popular, ci eficient. Cu alte cuvinte, criticați-mă pe mine, dar lăsați România să se dezvolte. Mulțumesc”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, potrivit edupedu.ro.