Voucherele de vacanță vor fi mai mici în 2025 pentru mai mulți angajați din România. Află cum se vor acorda și în ce condiții pot fi utilizate.
Voucherele de vacanță 2025
Ordonanța „trenuleț” s-a modificat din nou zilele trecute. Deși voucherele de vacanță pentru mai mulți bugetari au fost eliminate, se pare că au fost reintroduse, cu anumite condiții.
Mai exact, coaliția de guvernare a decis pe 28 decembrie 2024, ca angajații din sistemul bugetar să nu mai primească vouchere de vacanță în anul 2025 dacă au salariul mai mare de 8.000 de lei net.
Mai mult decât atât, voucherele de vacanță emise în anul 2025 se vor putea utiliza doar pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete turistice în valoare de cel puțin 1.600 de lei.
„A rămas că voucherele de vacanță rămân în vigoare, cu condiția ca din 1.600 de lei să existe o contribuție din salariul propiu al salariatului pentru a obține voucher-ul de 1.600 de lei. Este opțională obținerea voucherului de vacanță, în sensul că dacă dai 800 de lei vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei nu beneficiezi de acest lucru.”, a menționat Bogdan Hossu, lider sindical Cartel Alfa.
Citește și: Care este cea mai ieftină stațiune din România? O plimbare cu telegondola costă doar 10 lei
Alte prevederi pentru bugetari
Pe lângă modificarea voucherelor de vacanță, ordonanța trenuleț conține și alte prevederi pentru bugetari, cu scopul reducerii semnificative a cheltuielilor de la bugetul de stat. Iată câteva dintre ele!
- Salariile bugetarilor rămân înghețate pe parcursul anului 2025 la nivelul lunii noiembrie 2024. În această categorie intră salariile demnitarilor, angajaților din primării, consilii județene și locale. De asemenea, sporurile și primele bugetarilor rămân înghețate, la fel și indemnizația de hrană.
- Instituțiile și autoritățile publice nu vor acorda personalului din cadrul acestora premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară, cu excepția celor care se decontează integral din fonduri externe nerambursabile.
- Nu se mai fac angajări în sectoarele publice cu excepția posturile unice vacante. Prevederile nu se aplică posturilor deja aprobate pentru ocupare.
- Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești definitive având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile şi autoritățile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, se va realiza eșalonat.
- Toate instituțiile și autoritățile publice nu vor deconta cheltuieli de transport la plecarea/întoarcerea din concediul de odihnă a personalului.
- Alocațiile copiilor nu se vor mai indexa cu rata medie anuală a inflației.
- Se mențin la nivelul din 2024 indemnizațiile pentru persoanele persecutate politic în comunism, cele pentru invalizi, veterani de război, văduve de război, cele acordate membrilor Academiei Române, Academiei Oamenilor de Știință din România, Academiei de Științe Medicale din România.
- În anul 2025 se vor acorda reduceri de tarife sau, după caz, gratuități, numai în limita a trei călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, la facilitățile de transport pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi persoane care au luptat la Revoluție ori judecătorii și procurorii.
- Subvenția alocată partidelor politice se diminuează cu 25% față de nivelul acordat în anul 2024.