Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au respectat o serie de tradiții și superstiții de Revelion, menite să alunge ghinionul și să atragă norocul, prosperitatea și bogăția. Iată câteva dintre ele!

Tradiții și superstiții respectate de Revelion

Ca în fiecare an, românii obișnuiesc să respecte o serie de tradiții și superstiții de Revelion, mai mult sau mai puțin cunoscute, în funcție de zonă. Unele dintre ele au fost transmise din generație în generație, în timp ce altele au fost împrumutate în timp, din alte țări.

Gospodinele obișnuiesc să gătească preparate alese pentru Revelion, atât tradiționale cât și reinterpretate. Se spune că pentru un an îmbelșugat, este bine ca la miezul nopții să avem o masă încărcată cu mâncare și paharele să fie pline. Printre principalele delicatese pregătite pentru această sărbătoare, se numără sarmalele, friptura de porc, cârnații, salată de beuf, salată cu pui, ciuperci și maioneză, dar și deserturi gustoase.

Hainele pe care le purtăm de Revelion ar trebui să fie noi, simbol al unui nou început și al norocului, iar cel puțin un articol vestimentar să fie roșu.

Înainte de Anul Nou, oamenii trebuie să își achite toate datoriile pe care le au la rude și prieteni, pentru a avea parte de bani în 2025. De asemenea, este bine să îi ierți pe cei care ți-au greșit și să asociezi Revelionul cu un nou început.

Citește și: De ce se mănâncă pește și struguri de Revelion? Lista cu alimentele nelipsite de Anul Nou

O altă tradiție care se respectă în noaptea dintre ani este consumul a 12 boabe de struguri. Acestea sunt asociate cu cele 12 luni, iar gustul lor poate reprezenta norocul sau ghinionul din acea perioadă.

Se spune că cel care va mânca pește de Revelion va avea noroc în următoarea perioadă. Potrivit superstiției, va trece prin noul an așa cum trece peștele prin apă.

Vâscul este și el un element esențial în noaptea dintre ani. Se spune că cine se va săruta sub vâsc, va avea noroc în iubire.

Tradiții de Revelion
Familie la masă, de Revelion. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce nu trebuie să faci de Revelion?

  • Din bătrâni se spune că dacă speli rufele în ultima zi a anului, vei avea parte de lacrimi și necazuri în noul an.
  • Dacă mături de Revelion, vei alunga norocul din casă.
  • Folosirea acului și a aței în ultima zi a anului se crede că „leagă” norocul, iar foarfeca îl poate „tăia”.
  • Se spune că nu trebuie să arunci gunoiul sau alte obiecte de Revelion deoarece poți pierde norocul și prosperitatea.
  • Nu trebuie să te cerți în noaptea de Revelion. Discuțiile pot crea o atmosferă tensionată și vor influența negativ energia din noul an.
  • De Anul Nou nu trebuie să mănânci carne de pasăre sub nici o formă. Se spune că, dacă vei avea preparate cu acest aliment pe masă, vei împrăștia norocul așa cum păsările o fac cu nisipul sau pământul.
  • Nu trebuie să plângi de Revelion. Dacă o faci, se spune că vei avea parte de evenimente triste în anul următor.
  • În această zi, nu trebuie să dai sau să împrumuți bani sau bijuterii.