Tot mai multe persoane aleg gustările rapide, gata de consumat, însă acestea nu sunt cele mai sănătoase variante. Iată câteva motive să nu mai cumperi fructe tăiate și preparate!

5 motive să nu mai cumperi fructe tăiate și ambalate

Fructele se numără printre cele mai sănătoase alimente pentru organism, însă trebuie să fim atenți atunci când le alegem. În ultima vreme, foarte mulți oameni  achiziționează caserole cu bucăți tăiate și ambalate de ananas, pepene, kiwi sau multe alte fructe, fără să își dea seama că sunt un pericol real pentru sănătate.

Iată câteva motive care te vor convinge să renunți la ele și să le alegi pe cele proaspete!

1. Riscul crescut de contaminare

Fructele tăiate și ambalate au o suprafață mai mare expusă bacteriilor, ceea ce le face mai predispuse la contaminare. Bacteriile precum Salmonella, E. coli și Listeria se pot dezvolta rapid pe bucățile tăiate, mai ales dacă produsele nu sunt depozitate sau manipulate corespunzător.

2. Fructele tăiate pot avea conservanți

Deși fructele gata pentru servit și viu colorate arată delicios, este posibil ca aspectul lor să nu fie unul natural. Unele fructe tăiate și ambalate conțin aditivi și conservanți pentru a le prelungi durata de valabilitate. Acești aditivi pot fi nocivi pentru sănătatea ta, mai ales dacă sunt consumați în cantități mari.

3. Oxidarea fructelor tăiate

Atunci când fructele sunt tăiate, suprafața lor este expusă la oxigen, ceea ce declanșează reacții chimice care duc la oxidare. Acest proces se manifestă prin schimbarea culorii și prin modificarea texturii.

Fructele oxidate pot fi contaminate mai rapid cu bacterii și mucegaiuri, mai ales dacă sunt depozitate necorespunzător. Consumul acestora poate duce la probleme digestive.

Fructe tăiate și ambalate
Fructe tăiate, în frigider. Imagine generată de IA/DALL-E

4. Ambalajul din plastic

Ambalajele din plastic pot fi un pericol pentru sănătate. Anumite substanțe chimice prezente în plastic, cum ar fi bisfenolii (BPA), pot migra în alimente, mai ales în condiții de temperatură ridicată sau dacă fructele sunt acide.

Este recomandat să alegeți fructe proaspete, de sezon, pe care să le curățați și să le tăiați acasă, înainte de a le consuma.

Citește și: Ce rol au etichetele mici de pe fructe și legume? Conțin informații importante pentru consumatori

5. Prețul ridicat

Fructele tăiate și ambalate sunt, de obicei, mai scumpe decât cele proaspete și întregi. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de mai multă muncă pentru a fi gata de vânzare.

Astfel, poți cheltui aceeași sumă de bani pe o cantitate mai mare de fructe proaspete și sigure pentru consum.