Te-ai gândit vreodată ce semnifică etichetele de pe fructe și legume în magazinele mari? Descoperă ce informații ascund acestea!
Etichetele de pe fructe și legume
Atunci când cumpărăm fructe și legume din magazine obișnuim să verificăm dacă sunt proaspete, vechi, crude sau coapte, însă de cele mai multe ori nu acordăm atenție etichetelor mici, lipite pe aceste alimente.
Ei bine, acest detaliu ignorat de majoritatea oamenilor este foarte important și ne poate ajuta să facem alegerea corectă a fructelor sau legumelor. Aceste etichete, cunoscute sub numele de coduri PLU (Price Look-Up), ne pot spune multe despre modul în care au fost cultivate produsele, dacă sunt organice sau modificate genetic.
Un cod PLU format din 4 cifre indică faptul că produsul a fost cultivat în mod convențional, utilizând pesticide și îngrășăminte chimice.
Codul PLU format din 5 cifre, care începe cu cifra 9, indică faptul că produsul a fost cultivat organic, fără utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor chimice sintetice. Dacă acesta este format din 5 cifre și începe cu cifra 8, indică faptul că produsul a fost modificat genetic.
Pe lângă codurile PLU, etichetele de pe fructe și legume pot conține și alte informații utile, cum ar fi țara de origine, numele producătorului sau greutatea alimentului.

Cum alegem fructele și legumele?
Pentru a te asigura că alegi fructele și legumele potrivite pentru sănătatea ta, este important să fii atent la câteva detalii esențiale. Înainte de alegerea lor, este bine să verifici etichetele mici, care indică modul lor de cultivare.
Dacă vrei produse organice, alege coduri de 5 cifre, care încep cu 9. Cele care au 8 la început sunt modificate genetic.Dacă fructele și legumele nu au acea etichetă reprezentativă, trebuie să ții cont de câteva detalii, atunci când le alegi.
Citește și: Detaliul de care trebuie să ții cont atunci când cumperi banane. Îți poate salva viața
Fructele și legumele proaspete au culori intense și uniforme. Este bine să le eviți pe cele decolorate, cu pete sau semne de mucegai. De asemenea trebuie să fii atent la textură și să le eviți pe cele cu zone moi, zgâriate sau lovite.
În cazul legumelor cu frunze, cele proaspete trebuie să fie verzi și să aibă un miros specific. Cele ofilite nu sunt alegerea potrivită, chiar dacă uneori le găsești la prețuri mult mai mici.