Cu siguranță măcar o dată în viață v-ați pus întrebarea dacă sunt fantomele reale sau nu. Ei bine, odată cu acest articol vă vor fi aduse la cunoștință mai mult aspecte discutate de experți. Sunteți pregătiți să aflați lucruri interesante?
Sunt fantomele reale?
Odată cu credința oamenilor în fantome au apărut tot felul de sondaje și cercetări. De exemplu, un sondaj Ipsos din 2019 a arătat că 46% dintre americani spun că cred cu adevărat în fantome, notează Live Science. Mai mult de un sfert însă spun că și văzut măcar una la un moment dat.
Experții spun însă că ele nu ar fi adevărate, ci doar niște mituri. De multe ori creierul uman poate juca feste, mai ales în momentul în care ne gândim la anumite persoane care nu mai sunt în viață. Deci astfel de vise cu fantome pot apărea atunci când avem un somn profund . Desigur, unii pot avea și halucinații.
„O cauză comună poate fi pareidolia, tendința creierului nostru de a găsi modele (în special chipuri și figuri umane) printre stimuli ambigui. Un exemplu comun este atunci când vedem chipuri sau figuri în nori, iar un altul este atunci când formele și umbrele aleatorii dintr-o casă întunecată arată ca o fantomă”, a declarat Stephen Hupp, psiholog clinician și profesor la Southern Illinois University Edwardsville.
Și fizicienii spun că fantomele nu pot exista, de altfel nefiind nicio dovadă că viața continuă după moarte. Cu toate astea, mulți zic că sunt înregistrările făcute de-a lungul vremii, în care fel și fel de obiecte par că se mișcă.
Există o explicație și pentru asta! De multe ori, iluziile optice sunt de vină pentru ceea ce camerele captează.
”Practic, toate experiențele fantomatice implică impedimente în realizarea unor percepții și judecăți exacte. Iluminare proastă, excitare emoțională, fenomene de somn, influențe sociale, cultură, o înțelegere greșită a modului în care funcționează dispozitivele de înregistrare, precum și convingerile anterioare și trăsăturile de personalitate ale celor care pretind că văd fantome”, a mai explicat profesorul emerit de sociologie Barry Markovsky, într-un articol.