Voi știați că în București a existat școala hoților de buzunare? Aceasta funcționa în Vitan, cursurile durau patru ani, iar la final se susținea un test de absolvire. Acesta era destul de dificil și nu mulți reușeau să îl treacă.
Știați că în București a existat școala hoților de buzunare?
Ilie Ciolan, un român care a fost condamnat de foarte multe ori pentru furt în perioada interbelică a decis să prea cursuri de furt. Acesta înființase școala în casa lui din Vitan și avea 10 studenți. El îi învăța pe elevii săi cum să fure un portofel, întreținut de bandele de hoți de buzunare. Patru ani dureau studiile pentru cei care doreau să facă lucruri serioase, iar la final susțineau și un examen destul de greu. Elevul trebuia să ia portofelul ascuns într-un buzunar secret al unui manechin cu clopoței. Toate acesta fără să stârnească un sunet. Așa, elevul promova examenul.
O bandă de hoți de buzunare era format din mai multe persoane. Fiecare avea rolul lui important în întreg procesul de furt. Jurnaliștii de la publicația Ilustrațiunea română au publicat în 1939 un reportaj picant despre hoții de buzunare din București.
„Această delicată artă se exercită numai de un trio. Pontagiul indică victima, după ce a aflat că are un portmoneu bine garnisit. Huiduma face mască și ține tira, adică distrage atenția victimei și prepară terenul trăgătorului care, cu o agilitate desăvârșită, trage afară portofelul din buzunar.
Trăgătorul e asul bandei. El nu păstrează niciodată corpul delict la el, ci îl trece pontagiului, pentru ca în caz de flagrant delict să poată scăpa. Trăgătorii se află prea puțini pe piața pungașilor de buzunare și de aceea ei sunt feriți de surprize neplăcute”, se arată în articolul din Ilustrațiunea română, citat de Historia.
„Profesorul” Ilie Ciolac pregătea „Trăgători” și pentru că erau atât de puțini, Ciolac și-a pus casa din Vitan la dispoziție pentru a preda „cursul” de trăgătorie. În cele din urmă, Ilie Ciolac a ajuns din nou după gratii. A fost dus la Văcăreşti în 1938 și a murit de trichineloză un an mai târziu.