În prezent, cele mai periculoase cartiere din București sunt fără doar și poate Rahova și Ferentari. Ei bine, acum 150 de ani lucrurile stăteau cu totul altfel. Bucureștenii erau speriați de un cartier numit „Mahalaua Dracului”, iar numele era pe meritate. Iată care era cel mai periculos cartier din București!

Cel mai periculos cartier din București

Mahalaua Dracului era un cartier afla nu departe de Calea Victoriei. Acum 150 de ani cronicarii îi comparau aspectul cu cel al unui trib indian, având în vedere că era sinistru. Acesta se afla chiar la intersecția Calea Filantropia cu Banu Manta și era considerat cel mai periculos din Capitală.

Aici se ascundeau cei mai periculoși hoți și criminali. Iată care erau câțiva dintre aceștia și ce fapte odioase au comis:

  • „Bancherul”, unul dintre cei mai cunoscuți cămătari al acelor locuri la finalul secolului al XIX-lea;
  • „Sobarul”, criminalul care l-a ucis pe scriitorul George Cair;
  • „Cuțitarul”, un infractor vestit, care învăța și-și forma proprii infractori, creând  o adevărată pepinieră de criminali precoce;
  • frații „Doctoru”, care dețineau o școală de hoți „cu două catedre”: unul preda furtul portmoneelor din buzunar, iar celălalt furtul din gențile „cucoanelor”.
cartier, mahala, pericol
Mahalaua Dracului                                                                                                           Sursă: fotografie generată de DALL-E

Cum și-a primit numele de Mahalaua Dracului?

La vremea respectivă, la intersecția dintre Bulevardul Ion Mihalache și Banu Manta exista Hanul Galben. Acestea era denumit așa după culoarea pereților exteriori. Acolo se adăposteau toți hoții și criminalii de la vremea respectivă.

În apropiere de Hanul Galben locuia pictorul Ștefan Luchian. Artistul a realizat o pictură care ilustra clădirile mizere din acea zonă și tot ce se întâmpla în cartier și a numit-o „Mahalaua Dracului”. De aici a venit și numele acestui cartier.

La ordinul lui Nicolae Ceaușescu, Hanul Galben a fost demolat în anul 1985, iar în acel loc s-a construit o parcare. Acea clădire modestă strica peisajul blocurilor noi din zonă și de aceea a fost distrusă.