Află când vor dispărea inelele lui Saturn și de ce are loc acest fenomen extrem de rar! Acest lucru se întâmplă o dată la trei decenii, potrivit India Today.

Nu există un motiv anume pentru care se întâmplă acest lucru, deoarece este un rezultat natural al dansului orbital al lui Saturn în jurul Soarelui și al înclinării sale axiale unice, deci nu e un motiv de îngrijorare.

Inelele lui Saturn vor dispărea. Ce se va vedea pe cer?

Dacă până acum, inelele planetei Saturn era vizibile, din martie 2025, ele vor fi ca și inexistente. Planeta va ajunge să se încline să se încline la 26,7 grade, iar inelele se vor alinia pe linia de vizibilitate a Pământului, conform sursei menționate mai sus.

Imagine reprezentativă pentru Saturn. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Mai mult, specialiștii spun că acestea nu vor dispărea complet, ci de fapt această mișcare face parte dintr-un ciclu. Ele vor reveni la fiecare 29,5 ani, pe măsură ce Saturn orbitează Soarele. Complet, ele vor putea fi văzute abia în anul 2032.

Din ce sunt formate inelele

Inelele se întind pe aproximativ 175.000 de mile și înconjoară întreaga planetă cu o lățime de 72.367 de mile. Ele sunt compuse din miliarde de particule de gheață și fragmente mici de rocă, ele fiind fascinante, mai ales pentru pasionații de astronomie, scrie NDTV. Sunt extrem de mici, chiar de mărimea nisipului și sunt grupate în funcție de vizibilitate, cele mai observate fiind inelele A, B și C, mai dezvăluie Earth. Abia în anul 1966, astronomii au observat pentru prima dată inelul cel mai îndepărtat al lui Saturn, respectiv „inelul E”.

„Ele reflectă foarte puțină lumină și sunt foarte greu de văzut, ceea ce le face practic invizibile”, a declarat fizicianul și astronomul Vahe Peroomian, de la University of Southern California, pentru CBS News.

De-a lungul timpului astronomii au descoperit cel puțin 13 dintre cele 148 de sateliți ai lui Saturn în timpul traversării planului inelar, printre ele fiind și Titan, Enceladus și Mimas.