Un loc unic în lume îi fascinează pe cercetători de ceva ani. Muntele care pulverizează praf de aur este situat într-o zonă izolată geografic, astfel că nu se poate ajunge cu prea mare ușurință la el. Iată tot ce trebuie să știi despre acest loc spectaculos și unic!
Muntele care pulverizează praf de aur
Muntele Erebus este cel mai înalt vulcan activ din Antarctica. Acesta este special pentru praful pe care îl emană în aer. Este vorba de un praf prețios care ajunge chiar și la 1.000 de kilometri distanță de cel mai sudic punct de expulsie a lavei de pe planetă. Metalul prețios eliberat conține în jur de 80 de grame de aur cristalizat, evaluat la 6.000 de dolari.
Acest munte este cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ, spun oamenii de știință. Este situat alături de alți doi vulcani pe Insula Ross, care a fost numită după exploratorul britanic.
Pe de altă parte, muntele este cunoscut și pentru o tragedie care a avut loc pe 28 noiembrie 1979. Dezastrul de pe Muntele Erebus are legătură cu zborul 901 al companiei Air New Zealand, care a intrat frontal în partea laterală a vulcanului. Din păcate, toate cele 257 de persoane care se aflau la bord au decedat.
Zborul făcea parte dintr-un program Air New Zealand care le permitea pasagerilor să călătorească într-un zbor turistic de 11 ore de la Auckland către Antarctica și înapoi în Noua Zeelandă.
Cercetătorii cred că prăbușirea avionului a fost cauzată de o „furtună albă”. Vulcanul acoperit de gheață a fost efectiv făcut invizibil de lumina uniformă, făcându-l imposibil de observat.
Pilotul nu a văzut solul care era acoperit de gheață și cerul acoperit de nori. Din păcate, a fost incapabil să evalueze distanța și a presupus că albul văzut în fața carlingii era gheața și zăpada din peisajul de dedesubt, și nu însuși Muntele Erebus.