Știați că există un oraș care a închis școlile din cauza poluării? Este vorba de Lahore, al doilea oraș ca mărime din Pakistan. Autoritățile de aici au decis să suspende cursurile pentru o săptămână pentru a-i proteja pe copii. Iată care este situația acolo în momentul de față!

Știați că există un oraș care a închis școlile din cauza poluării?

În Lahore, cursurile în toate instituțiile de învățământ pentru copiii cu vârste de până la 10 ani au fost suspendate, în contextul unei crize de poluare fără precedent. Autoritățile locale au anunțat că școlile vor rămâne închise timp de o săptămână, ca măsură de precauție pentru a proteja sănătatea a milioane de copii expuși la smogul care a atins niveluri record.

Marriyum Aurangzeb, ministrul în guvernul statului Punjab, a explicat că această decizie a fost luată din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a vânturilor care suflă din India către Lahore, amplificând nivelurile deja alarmante de poluare.

Toate instituțiile pentru preșcolari și cele primare vor rămâne închise timp de o săptămână, începând de luni”, a declarat Aurangzeb în cadrul unei conferințe de presă.

Decizia autorităților vine în urma unei evaluări a situației, care va fi reanalizată sâmbăta următoare pentru a stabili dacă măsura trebuie prelungită. Specialiștii din domeniul mediului au anunțat că prognozele meteorologice nu arată o îmbunătățire semnificativă, indicând că regimul vânturilor se va menține în următoarele zile.

lahore, pakistan, poluare
Lahore Sursă: fotografie generată de DALL-E

Ce este smogul care acoperă orașul Lahore?

Smogul care acoperă Lahore este un amestec periculos de ceață și emisii poluante provenite de la gazele de eșapament, agravat de fumul rezultat din arderea miriștilor în sezonul rece. Expunerea prelungită la aceste condiții poate provoca probleme severe de sănătate, inclusiv accidente vasculare cerebrale, boli de inimă și afecțiuni respiratorii, în special în rândul copiilor.

Smogul este foarte periculos pentru copii, iar măștile vor fi obligatorii în școli. Rămânem atenți la sănătatea elevilor din clasele superioare”, a continuat Aurangzeb, subliniind că această situație este „mai periculoasă decât episodul de COVID”.

Concentrațiile de microparticule PM2,5 din aerul din Lahore au depășit de peste 40 de ori nivelul considerat acceptabil de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar indicele calității aerului a atins valori alarmante, trecând de 1.000, un prag descris de autorități ca fiind „fără precedent”.

Această criză de poluare este o problemă recurentă pentru Lahore, care, în fiecare iarnă, se confruntă cu niveluri ridicate de smog. Anul trecut, programul orelor de curs a fost redus din cauza condițiilor de mediu, iar purtarea măștii a devenit o necesitate pentru elevi.