Acest lac denumit ”Marea de la munte” este unul artificial și se află pe râul Bistrița din România, la aproximativ 4 km de orașul Bicaz, județul Neamț. El s-a format în urma construirii unui baraj, iar astăzi el este extrem de apreciat. De altfel, Lacul Izvorul Muntelui, sau lacul Bicaz este al doilea lac artificial ca mărime din țară, iar în anul 2000 a fost declarat rezervație naturală acvatică.

Curiozități despre acest lac din România

Primul proiect pentru baraj a aparținut inginerului român Dimitrie Leonida în anul 1908, însă lucrările au început abia în anul 1950, notează laculbicaz.ro. Lucrările au fost încheiate 30 de ani mai târziu.

Atunci, aproximativ 22 de sate au fost strămutate, astfel încât să nu fie înghițite de ape.

Barajul a fost închis într-o seară a lui iunie 1960. Satenii își mutaseră deja morții în deal la Chirițeni. Chiar și cei neidentificați au fost reînhumați într-o groapă comună”, a povestit învățătorul Teoctist Galinescu din Chirițeni, potrivit sursei menționate mai sus.

Astăzi, în zonă sunt foarte multe crescătorii de păstrăv, dar și un portComplexul Turistic Naval Port Bicaz. Astfel, cei ajunși aici se pot plimba cu vaporașe sau chiar cu hidrobiciclete, pentru a admira frumusețea naturii.

Imagine reprezentativă pentru Lacul Izvorul Muntelui. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Un lucru interesant este faptul că barajul Bicaz a fost proiectat să reziste unui cutremur de o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter, fiind foarte bine consolidat, informează blog.videouhd.ro. De asemenea, o biserică a fost salvată din lac, în prezent, ea aflându-se la Muzeul Satului din București.

În cazul în care barajul ar ceda, un val de aproximativ 5 ar ajunge până la Galați, potrivit businesscover.ro.

Cei mai mulți ajung aici pentru liniște și relaxare. Desigur, mai puteți vedea și alte obiective în zonă, precum Piatra Dracului, care se spune că și-ar muta locul în fiecare noapte, sau Lacul Roșu.