În Postul Paștelui, credincioșii obișnuiesc să respecte mai multe tradiții, încă din cele mai vechi timpuri. Una dintre cele mai întâlnite întrebări în această perioadă este dacă se spală sau nu rufe în Săptămâna Mare. Iată care este răspunsul!

Se spală sau nu rufe în Săptămâna Mare?

Săptămâna Mare începe anul acesta pe data de 14 aprilie. Potrivit tradiției creștine, în această perioadă sunt amintite patimile lui Iisus, dar și pilde și minuni săvârșite de acesta înainte de a fi răstignit. În cele 7 zile, credincioșii respectă mai multe superstiții și obiceiuri, pentru a se pregăti de una dintre cele mai mari sărbători din calendar: Învierea Domnului.

Printre cele mai întâlnite tradiții din România, din Săptămâna Mare, se numără păstrarea liniștii și a tristeții generale, respectarea strictă a postului, interdicția unor lucrări casnice, îngrijirea locuințelor, curățenia prin curți și mersul la biserică.

Pe parcursul anului, spălatul rufelor este interzis în anumite zile, mai ales când este vorba despre o sărbătoare mare. În Săptămâna Patimilor, hainele, covoarele, perdelele și alte lucruri, pot fi curățate și spălate luni, marți și miercuri.

Citește și: Când se vopsesc ouă pentru masa de Paște? Tradiții și superstiții românești

În Joia Mare, oamenii nu mai fac treburi grele la câmp sau în gospodărie și nu mai spală sub nici o formă. Credincioșii vopsesc ouă și merg seara la biserică pentru a participa la Denia celor 12 Evanghelii.

De asemenea, nu se spală în Vinerea Mare, fiind ziua în care Mântuitorul a fost chinuit și răstignit, dar nici sâmbătă, ultima zi de post în care oamenii se pregătesc de Învierea Domnului.

Rufe în Săptămâna Mare
Rufe împachetate, icoană pe fundal. Imagine generată de IA/DALL-E

Tradiții și superstiții în Săptămâna Mare

În Săptămâna Mare, oamenii încep curățenia de Paște în case și în gospodării. Se aerisesc toate încăperile, se spală rufe, covoare și se curăță geamurile și ușile. Se spune că doar așa poți alunga răul din locuință, înainte de Înviere.

Tot în această perioadă, credincioșii merg la biserică pentru a participa la denii și aprind lumânări. De asemenea, aceștia curăță locurile de veci, pentru a fi curate în ziua Paștelui.

În Joia Mare, oamenii se spovedesc și se împărtășesc. Este ziua în care se vopsesc ouă și se fac alte preparate tradiționale. Tot în această zi se oficiază Denia celor 12 Evanghelii. La sate, fetele nemăritate fac câte un nod pe o sfoară, pentru fiecare dintre ele. Seara, așează șnurul sub pernă pentru a visa cu cine se vor căsători.

Se spune că în Joia Mare, sufletele celor decedați se întorc la casele lor. Astfel, în mai multe locuri, oamenii aprind focuri, pentru ca acestea să se încălzească.

În Vinerea Mare credincioșii țin post negru și merg la biserică pentru a participa la Denia Prohodului. În majoritatea zonelor țării, se ocolește biserica de 3 ori, cu lumânări aprinse în mâini. Apoi, oamenii trec pe sub o masă pe care se află Sfântul Epitaf, o pânză cu icoana înmormântării lui Iisus.

Sâmbăta este ultima zi din săptămâna mare, în care ne pregătim cu toții de Învierea Domnului. La 12 noaptea, se ia lumină de la preot, apoi se oficiază slujba de Paște.