Pregătirile pentru sărbătorile pascale sunt asociate cu numeroase tradiții și superstiții, transmise din generație în generație. Iată când se vopsesc ouă pentru masa de Paște în 2025!

Când se vopsesc ouă pentru Paște?

Învierea Domnului reprezintă una dintre cele mai mari sărbători din calendar, cu dată schimbătoare. Pentru a stabili data paștelui, Biserica ortodoxă se raportează la calendarul iulian. Anul acesta, Paștele pică pe 20 aprilie, atât pentru ortodocși cât și pentru catolici.

Conform tradiției, în Săptămâna Patimilor, din Postul Mare oamenii obișnuiesc să respecte diferite tradiții și superstiții legate de această sărbătoare. Este o perioadă bogată în obiceiuri, de la rânduieli bisericești, slujbe speciale și momente de rugăciune, până la curățenia generală și pregătirea preparatelor pentru masa de Paște.

Una dintre cele mai importante activități din această săptămână, este vopsirea ouălor. Această perioadă este dedicată rememorării patimilor, morții și învierii lui Iisus Hristos, fiind încărcată de semnificație religioasă.

Gospodinele obișnuiesc să vopsească ouă în Joia Mare, numită și Joia Patimilor, cu roșu, culoare ce semnifică sângele lui Iisus Hristos, care a curs în timp ce se afla pe cruce, pentru mântuirea credincioșilor. În prezent, se folosesc și alte culori, în funcție de preferințe. Se spune că ouăle vopsite în această zi nu se vor strica tot anul.

Citește și: Drob de miel pentru masa de Paște. Descoperă cea mai gustoasă rețetă pe care trebuie să o încerci

Totodată, multe persoane vopsesc ouă în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Învierii Domnului, dacă nu au reușit să facă acest lucru în Joia Patimilor. Marii părinți susțin că în Vinerea Mare nu e bine să pregătim nimic pentru masa de Paște sau să facem treburi casnice, deoarece este ziua în care Iisus a fost răstignit.

Când se vopsesc ouă
Ouă roșii pentru Paște. Imagine generată de IA/DALL-E

Tradiții și superstiții în Săptămâna Mare

În Sfânta și Marea zi de Joi din Săptămâna Mare, preoții amintesc Spălarea picioarelor ucenicilor de către Însuși Mântuitorul Hristos, Cina cea de Taină, Rugăciunea cu durere a Domnului din Grădina Ghetsimani și trădarea Domnului de către Iuda.

Gospodinele vopsesc ouă în Joia Mare, încă din cele mai vechi timpuri. Se spune că Maica Domnului a pus un coș cu ouă lângă crucea pe care era răstignit Mântuitorul, în ziua în care a mers să plângă la picioarele sale. Astfel, sângele lui Iisus a picurat peste ele și au devenit roșii. Multe persoane cred că oul roșu atrage sănătatea și norocul și are puteri de vindecare.

În Vinerea Mare, credincioșii obișnuiesc să țină post negru, până la asfințitul soarelui. Aceștia merg la biserică pentru a participa la Prohodul Domnului. Potrivit tradiției, în acestă zi se trece pe sub masă și se înconjoară biserica de 3 ori, cu lumânări aprinse.

Se spune că în Vinerea Mare nu e bine să coacem pască, pâine, plăcinte sau cozonaci, că se vor arde mâinile Maicii Domnului. Totodată, treburile grele și activitățile casnice sunt evitate.

În Sâmbăta Mare, oamenii se ocupă de ultimele pregătiri pentru sărbătorile pascale, apoi îmbracă haine noi și merg la biserică pentru a participa la slujba de la miezul nopții.