Paștele ortodox este sărbătorit anul acesta în același timp cu cel catolic, pe data de 20 aprilie. Află ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Patimilor!
Semnificația zilelor din Săptămâna Patimilor
Săptămâna Patimilor, numită și Săptămâna Mare, este ultima din postul Paștelui. Potrivit bisericii, în această perioadă s-au săvârșit minunile mari și faptele neobișnuite ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Săptămână Sfintelor Pătimiri începe în Duminica Floriilor, seara, la Vecernie. Iată care este semnificația zilelor dinaintea Învierii Domnului!
Sfânta și Marea Luni
În Sfânta zi de luni din Săptămâna Mare, credincioșii amintesc de fericitul Iosif cel preafrumos și de smochinul care s-a uscat prin blestemul lui Iisus Hristos, fiind una din minunile săvârșite înainte de răstignire.
Conform Evangheliei, atunci când a intrat în Ierusalim, Mântuitorul a blestemat un smochin pentru că nu avea roade. Pomul s-a uscat ca prin minune, astfel că Iisus a vorbit oamenilor despre importanța și puterea rugăciunii.
Sfânta și Marea Marți
În această zi, numită și Marțea Seacă, preoții amintesc predica de pe Muntele Măslinilor. Se spune că Mântuitorul a prezis distrugerea marelui Templu și patimile Sale, cu trei zile înainte de a fi judecat.
De asemenea, în Marțea mare este pomenită Pilda celor zece fecioare, care l-au întâmpinat pe Iisus. 5 dintre ele erau înțelepte și L-au așteptat cu candele pline cu ulei, iar celelalte erau neînțelepte și nu aveau ulei. Nici una dintre ele nu a devenit mireasa Mântuitorului, deoarece nu au dovedit suficientă credință și milostenie.
Citește și: Când se vopsesc ouă pentru masa de Paște? Tradiții și superstiții românești
Sfânta și Marea Miercuri
În Miercurea Mare se vorbește despre Maria Magdalena, femeia păcătoasă care a vrut să renunțe la viața ei pentru a se pocăi. Pentru a dovedi că își dorește acest lucru, a spălat picioarele Mântuitorului în lacrimi și le-a uns cu mir.
Tot în această zi, preoții amintesc de Iuda care l-a trădat pe Iisus Hristos. Pentru 30 de arginți, acesta a condus soldații la Cina cea de taină, pentru a-l lua pe Fiul lui Dumnezeu la judecată.

Sfânta și Marea Joi
În Sfânta și Marea Joi sunt amintite patru momente: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi Începutul Patimilor prin capturarea Mântuitorului.
Vinerea Mare
Vinerea Mare este considerată cea mai neagră din Săptămâna Patimilor, deoarece este ziua în care Iisus a fost judecat, batjocorit, răstignit și lăsat să moară pe cruce.
În Sfânta și Marea Vineri, credincioșii țin post negru și merg la biserică pentru a participa la Prohodul Domnului.
Sâmbăta Mare
În Sfânta și Marea Sâmbătă prăznuim îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea la iad. Este ziua în care S-a odihnit cu trupul în mormânt.
La miezul nopții, credincioșii merg la biserică pentru a lua lumină și pentru a participa la slujba Sfintelor Paști.