Conform calendarului ortodox, este o sărbătoare mare pe 13 decembrie, pentru credincioși. Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, este amintit în această zi!
Sărbătoare mare pe 13 decembrie
În fiecare an, pe data de 13 decembrie, biserica îl cinstește pe Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Tot astăzi sunt prăznuiți și Sfinții Mari Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest, dar și Sfânta Mc. Lucia, fecioara din Siracuza. Creștinii care au ales să țină postul Crăciunului au dezlegare la ulei și vin în această zi importantă.
Sfântul Ierarh Dosoftei s-a născut pe data de 26 octombrie 1624 la Suceava, într-o familie de credincioși. A fost un călugăr cărturar din secolul al XVII-lea, mitropolit al Moldovei (1671-1674; 1675-1686) și mărturisitor pentru credința ortodoxă.
Potrivit bisericii, mitropolitul Dosoftei este primul poet național român, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător din literatura dramatică universală și al unor lucrări istorice în românește, primul traducător al cărților de slujbă în românește în Moldova, primul mare cunoscător al literaturii patristice și postpatristice la noi, și a fost un cărturar român care a copiat documente și inscripții importante pentru formarea limbii literare românești.
Citește și: Lucruri interzise în Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci în cele 40 de zile
Sfântul Ierarh Dosoftei a trecut la cele veșnice pe 13 decembrie 1693 și a fost înmormântat la Biserica Nașterea Domnului din Jovkva (Ucraina), unde se află și în prezent.
Canonizarea Sfântului Ierarh Dosoftei a fost aprobată de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane în ședința de lucru din 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Proclamarea Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut loc în data de 14 octombrie 2005, la Catedrala mitropolitană din Iași, scrie pravila.ro.
Tradiții și superstiții în postul Crăciunului
Postul Crăciunului a început pe data de 15 noiembrie și are o durată de 40 de zile. În această perioadă, credincioșii renunță la alimentele de origine animală și oferă mai mult timp momentelor de rugăciune, pentru a se apropia de Dumnezeu.
Marii părinți au rânduit ca în zilele de luni, miercuri și vineri din post, nu se consumă ulei și vin, decât dacă biserica prăznuiește un Sfânt însemnat în calendar cu Cruce Neagră.
De asemenea, se face dezlegare la pește în fiecare sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie inclusiv, precum și în zilele de sărbătoare cu cruce roșie.
În postul Crăciunului, oamenii obișnuiesc să împartă pachete cu alimente, precum fructe, legume sau produse care nu sunt „de dulce”. Se spune că este important să fim mai buni, mai milostivi și mai iertători, mai ales în această perioadă.
Citește și: Calendar ortodox ianuarie 2025: care sunt sărbătorile cu cruce roșie
Pe data de 24 decembrie, credincioșii țin post aspru, până la asfințitul soarelui. În această zi, preotul satului vizitează fiecare casă, având cu el icoana Nașterii Domnului, pentru a sfinți locurile.