Sărbătorile cu cruce roșie sunt acele zile închinate Praznicelor Împărătești, Maicii Domnului și Sfinților mai importanți. Vezi calendar ortodox pentru luna ianuarie!

Calendar ortodox ianuarie 2025

Fiecare zi din calendarul ortodox este asociată cu texte din Sfânta Scriptură, sfinți și evenimente de comemorare, precum și reguli speciale de post sau sărbătoare care corespund cu ziua săptămânii sau cu o perioadă din an. Iată care sunt sărbătorile importante din ianuarie 2025!

  • 1 ianuarie (†) Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului; †) Sf. Ier. Vasile cel Mare, arhiep. Cezareei Capadociei și mama sa Sf. Emilia (Tedeum – Anul Nou) (Harți) Cruce Roșie
  • 5 ianuarie Sf. Mc. Teopempt și Teonas; Sf. Cuv. Sinclitichia (Ajunul Botezului Domnului) (Post)Duminica dinaintea Botezului Domnului (Predica Sf. Ioan Botezătorul); Ap. II Timotei IV, 5-8; Ev. Marcu I, 1-8; glas 3, voscr. 6
  • 6 ianuarie (†) Botezul Domnului (Boboteaza – Dumnezeiasca Arătare), Cruce Roșie.
  • 7 ianuarie † Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, Cruce Roșie.
  • 10 ianuarie Sf. Ier. Grigorie, ep. Nyssei; †) Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești; Sf. Ier. Dometian, ep. Melitenei; (Post)
  • 11 ianuarie † Sf. Cuv. Teodosie, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie (Sâmbăta după Botezul Domnului)
  • 12 ianuarie Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului); Ap. Efeseni IV, 7-13; Ev. Matei IV, 12-17; glas 4, voscr. 7.

Citește și: Lucruri interzise în Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci în cele 40 de zile

  • 13 ianuarie † Sf. Mc. Ermil și Stratonic; Sf. Ier. Iacob, ep. din Nisibe
  • 25 ianuarie Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiep. Constantinopolului; †) Sf. Ier. Bretanion, ep. Tomisului
  • 26 ianuarie †) Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, mitr. Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan
  • 30 ianuarie †) Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur; Sf. Sfințit Mc. Ipolit, ep. Romei, Cruce Roșie.
Calendar ortodox ianuarie
Slujba de Bobotează în ianuarie. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce este bine să faci în zilele de sărbătoare

Sărbătorile cu cruce roșie din calendarul ortodox sunt zile importante pentru creștini. Astfel, marii părinți ne îndeamnă să mergem la biserică și să ne rugăm. Credincioșii participă la slujbă, aprind lumânări și vizitează cimitirele.

În zilele de sărbătoare, este bine să fim milostivi și să avem grijă de cei bolnavi sau necăjiți. Oamenii obișnuiesc să dea de pomană pachete cu diferite alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, apă, suc, vin, lumânări, icoane, dar și bani.

Se spune că nu e bine să faci treburi grele când este sărbătoare, ci să aloci mai mult timp rugăciunii și faptelor bune. De asemenea, nu se mătură, nu se spală și nu se coase în astfel de zile.

Potrivit scrierilor bisericești, o zi de sărbătoare începe din seara precedentă, odată cu slujba Vecerniei, şi se termină cu slujba Ceasului IX din după-amiaza sărbătorii respective.

Citește și: Care sunt zilele cu dezlegare la pește în postul Crăciunului? Când sunt permise fructele de mare

„În zilele de sărbătoare trebuie ca, înainte de toate, să mergem la biserică şi să ne rugăm. Avem, de asemenea, datoria de a face milostenie, de a cerceta pe cei bolnavi şi în nevoie. În zi de sărbătoare este bine să ne ferim a lucra în afară de ceea ce este absolut necesar.

Ar fi absurd să reproşăm cuiva că în zi de sărbătoare şi-a adăpat animalele şi le-a hrănit sau că şi-a încălzit mâncarea pentru a sta la masă ori că şi-a făcut ceva de mâncare, de exemplu o salată.

Păcatul apare atunci când săvârşim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenţie, conştienţi fiind că încălcăm nişte îndrumări ale Bisericii.”, a precizat preotul Marius Cătălin Antohi, protopop al Protopopiatului Huşi şi paroh la Biserica „Sfântul Ilie“ din Huşi, potrivit doxologia.ro.