Luna decembrie este plină de sărbători importante pentru credincioși, menționate în calendarul ortodox. Mai mult decât atât, există o serie de evenimente care sunt amintite pe 10 decembrie, în fiecare an.

Evenimente amintite pe 10 decembrie

Pe data de 10 decembrie este Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Data a fost aleasă pentru a onora adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului (DUDO), prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore a noii organizații a Națiunilor Unite.

Această zi are ca scop să promoveze și protejeze drepturile tuturor, indiferent de rasă, culoare, gen, limbă, religie, origine națională sau socială, avere, naștere.

Astfel, pe 10 decembrie sunt organizate conferințe și reuniuni politice la nivel înalt, dar și diferite evenimente culturale și expoziții legate de drepturile omului.

Citește și: Sărbători importante în decembrie 2024: Zilele cu Cruce Roșie din calendarul ortodox

Alte evenimente amintite pe 10 decembrie

  • 1919: România a semnat Tratatele de pace cu Austria și Bulgaria, după încheierea Primului Război Mondial.
  • 1924: Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit fiziologului olandez Willem Einthoven, pentru inventarea electrocardiografului.
  • 1933: Prin hotărârea Consiliului de Miniștri, guvernul național liberal scoate în afara legii „Garda de Fier”.
  • 1935: Primăria orașului București ia hotărârea de a–l proclama pe George Enescu „cetățean de onoare”.
  • 1945: Olanda a devenit membră a ONU.
  • 1984: Adunarea Generală a ONU adoptă „Convenția împotriva torturii și altor suferințe sau tratamente pline de cruzime, inumane sau degradante” (Rezoluția 39/46 intrată în vigoare la 26 iun. 1987)
  • 2000: Ion Iliescu a câștigat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale impunându-se în fața lui Corneliu Vadim Tudor.
  • 2020: Autoritățile au anunțat că Bucureștiul va găzdui Centrul Cyber al Uniunii Europene, prima structură a Uniunii Europene de pe teritoriul României.
Evenimente 10 decembrie
Ziua Internațională a Drepturilor Omului, sărbătorită pe 10 decembrie. Imagine generată de IA/DALL-E

Ce sărbătoare este pe 10 decembrie?

Conform calendarului ortodox, pe data de 10 decembrie, sunt amintiți Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf. Este dezlegare la ulei și vin pentru românii care țin postul Crăciunului.

Cei trei Sfinți au trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea în Bizanț. Sfinții Mina și Ermoghen au fost în slujba împăratului Maximian. Mina era vestit pentru învățătură și darul elocinței, așa că a fost trimis de către împărat la Alexandria pentru a restabili liniștea orașului.

Citește și: Zile libere în decembrie 2024 pentru angajații din România: câte sărbători legale sunt stabilite în ultima lună a anului

Se spune că acesta a recunoscut credința sa în Dumnezeu, iar Ermoghen a fost trimis să îl convingă să renunțe la creștinism, prin tortură. În urma unei minuni, acesta a renunțat la idoli și a fost botezat de Sfântul Mina. Împăratul a aflat de cele întâmplate și i-a pedepsit pe cei doi, însă au fost salvați de Dumnezeu. Atunci, Sfântul Evgraf, notarul Sfântului Mina, a mărtu­risit şi el că este creștin, potrivit crestinortodox.ro.

În cele din urmă, cei trei sfinți au trecut la cele veșnice prin decapitare, apoi au fost închiși într-un cufăr de fier și aruncați în mare. Trupurile lor au fost descoperite și aduse la Constantinopol.