Zilele marcate cu Cruce Roșie în calendarul ortodox sunt cinstite cu recunoștință și rugăciune de către credincioși. Iată care este lista cu sărbători importante în decembrie 2024!

Sărbători importante în decembrie 2024

Ca în fiecare an, creștinii ortodocși se pregătesc pentru una dintre cele mai importante luni, decembrie. Este o perioadă în care ne apropiem mai mult de Dumnezeu, ne amintim de minunea Nașterii Domnului, trimis pe pământ de Dumnezeu Tatăl, pentru a salva creștinismul.

Iată care sunt sărbătorile din luna decembrie și ce sfinți sunt cinstiți, potrivit calendarului ortodox!

  • Marți, 3 decembrie: Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, Cruce neagră
  • Vineri, 6 decembrie: Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți), Cruce roșie
  • Sâmbătă, 7 decembrie: Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș, Cruce Roșie
  • Marți, 10 decembrie: Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
  • Vineri, 13 decembrie: Sf. Ier. Dosoftei, mitr. Moldovei, Cruce neagră
  • Marți, 17 decembrie: Sf. Prooroc Daniel și Sf. trei tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
  • Miercuri, 18 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Sihastrul
  • Duminică, 22 decembrie: Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului
  • Marți, 24 decembrie: Sf. Mc. Eugenia (Ajunul Crăciunului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
  • Miercuri, 25 decembrie: Nașterea Domnului, Prima zi de Crăciun
  • Joi, 26 decembrie: A doua zi de Crăciun. Soborul Maicii Domnului; Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana
  • Vineri, 27 decembrie: A treia zi de Crăciun; Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan.
Sărbători în decembrie
Sărbătorile lunii decembrie la sat. Imagine generată de IA/DALL-E

Cât durează postul Crăciunului?

Ca în fiecare an, Crăciunul este precedat de o perioadă de post, de 40 de zile. În 2024, Lăsatul secului pică pe 14 noiembrie, astfel că postul Crăciunului începe în următoarea zi, pe 15 și ține până pe data de 24 decembrie. În anii în care data de 14 noiembrie pică miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte.

Conform bisericii, credincioșii țin post în amintirea drepților din Vechiul Testament, care au viețuit departe de răutățile lumii, în rugăciune și post, cu speranța că Mântuitorul va veni pe Pământ.

Citește și: Zile libere în decembrie 2024 pentru angajații din România: câte sărbători legale sunt stabilite în ultima lună a anului

Persoanele care aleg să urmeze postul, trebuie să renunțe la ouă, lactate și carne. Principalele alimente pe care le vor consuma în cele 40 de zile vor fi fructele și legumele.

În zilele de luni, miercuri și vineri credincioșii au voie mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie, oamenii au dezlegare de untdelemn, pește și vin.

Pe data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, credincioșii țin post negru. De obicei, în această zi se ține post negru până la apusul soarelui, când pot mânca grâu fiert cu fructe uscate.

Citește și: Când se deschide Târgul de Crăciun din București? Se pare că va fi cel mai mare și cel mai spectaculos de până acum

Nașterea Domnului, cea mai importantă sărbătoare din anul bisericesc

În fiecare an, pe data de 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului, primul Praznic Împărătesc închinat Mântuitorului. Scrierile bisericești ne arată că Dumnezeu a ales-o pe Fecioara Maria să dea naștere lui Iisus Hristos, datorită vieții sale Sfinte.

Se spune că Mântuitorul s-a născut în Betleem, într-o peșteră, în care era amenajat un grajd pentru animale, deoarece Maica Domnului și Iosif nu au găsit cazare.

După venirea lui Iisus pe lume, aceștia au știut că este fiul Lui Dumnezeu și s-au închinat Lui. În prezent, creștinii ortodocși sărbătoresc această minune, prin rugăciune, iertare, milostenie și mulțumire, scrie doxologia.ro.