De la masa de Crăciun nu trebuie să lipsească rețeta tradițională de lebăr. Acest preparat este iubit de toată lumea și se prepară extrem de ușor. Dacă și vrei să îi impresionezi pe cei dragi, iată cum poți pregăti această rețetă chiar la tine acasă.

Rețeta tradițională de lebăr

Din fericire, pentru a pregăti această rețetă delicioasă nu ne trebuie decât câteva ingrediente simple. Mai precis, este vorba despre 500 de grame de ficat de porc, 300 de grame de inimă de porc, 300 de grame de plămâni de porc, alte 300 de grame de slănină proaspătă, o ceapă îndeajuns de mare, doi căței de usturoi, dar și unele condimente.

Aici este vorba despre o linguriță de piper negru măcinat, una de nucșoară rasă, o linguriță de sare grunjoasă, o alta de cimbru uscat, dar și, evident, aproximativ un metru de mațe de porc, foarte bine curățate. După ce avem aceste ingrediente, putem începe să pregătim lebărul.

lebar, reteta, ingrediente
Lebăr Sursă: fotografie generată de DALL-E

Cum gătim acest preparat de sărbători?

În primul rând, este necesar să spălăm cât mai bine organele de porc. Apoi trebuie să îndepărtăm cheagurile de sânge, sau eventualele pielițe. Organele trebuie tăiate în bucăți cât mai mici, apoi puse la fiert alături de o linguriță de sare, vreme de 30 – 40 de minute.

În altă oală trebuie să fierbem și slănina, însă nu îndeajuns de mult încât să se destrame. Apoi, într-o tigaie vom căli și ceapa, care trebuie tăiată mărunt și lăsată pe foc alături de unt, până când devine translucidă.

Mai departe, după ce organele au terminat de fiert și s-au mai răcit, ele trebuie trecute prin mașina de tocat, alături de ceapă. Trebuie să folosim o sită cât mai fină, pentru ca amestecul să fie omogen și să aibă o textură plăcută. Alături de acestea vom toca și slănina.

Acum, în acest amestec tocat vom adăuga și condimentele necesare și vom amesteca cât mai bine. Între timp, trebuie să spălăm mațele de porc în apă caldă și să le clătim în apă cu oțet, pentru a îndepărta mirosul. Ele trebuie umplute cu amestecul preparat, iar apoi lebărul trebuie pus la fiert, vreme de 30 – 40 de minute.