Prăjitura Albă ca Zăpada este un desert clasic românesc, apreciat pentru savoarea sa delicată și aspectul elegant. Combinația dintre foile fragede și crema fină cu aromă de lămâie o transformă într-o delicatesă pentru masa de Crăciun. Iată o rețetă specială, perfectă pentru sărbătorile de iarnă!
Prăjitura Albă ca Zăpada
Ingrediente pentru foi:
- 500 g făină
- 3 ouă mari
- 150 ml ulei
- 150 g zahăr
- 1 pliculeț praf de copt
- Coaja rasă de la o lămâie
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru cremă:
- 500 ml lapte
- 150 g zahăr
- 100 g amidon
- 4 gălbenușuri
- 200 g unt
- Zeama de la o lămâie
- Coaja rasă de la o lămâie.
Mod de preparare
- Într-un bol încăpător, amestecați ouăle cu zahărul până obțineți o compoziție aerată.
- Adaugați uleiul, coaja rasă de lămâie, sarea și praful de copt. Amestecați bine, până se omogenizează.
- Încorporați treptat făina, până obțineți un aluat moale, dar nu lipicios.
- Aluatul obținut se împarte în 6-8 părți egale și se întinde fiecare într-o foaie subțire, pe masa tapetată cu făină.
- Coaceți fiecare foaie în parte, pe spatele unei tăvi, cu hârtie de copt, la temperatura de 180°C, timp de aproximativ 5-7 minute, sau până se rumenește ușor.
Citește și: Cozonac fără frământare cu nucă și cacao. Cea mai gustoasă rețetă pentru Crăciun
- Într-o cratiță, puneți la fiert laptele cu coaja rasă de lămâie, pentru cremă.
- Într-un bol separat, amestecați gălbenușurile cu zahărul până se albesc și adaugați amidonul.
- Turnați treptat laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri, amestecând continuu cu un tel, pentru a evita formarea cocoloașelor.
- Puneți cratița înapoi pe foc mic și amestecați încontinuu până ce crema se îngroașă și începe să fiarbă.
- Lăsați crema să se răcească, apoi adăugați untul la temperatura camerei și zeama de lămâie. Mixați până obțineți o cremă fină.
- Pentru asamblarea prăjiturii, așezați prima foaie pe un platou, cu un strat de cremă, apoi acoperă cu a doua foaie și tot așa, până terminați foile. Este esențial ca ultimul strat să fie de cremă.
- Puteți presăra fulgi de cocos, ciocolată albă sau să adăugați bucățele de fructe proaspete sau confiate.