Prăjitura Albă ca Zăpada este un desert clasic românesc, apreciat pentru savoarea sa delicată și aspectul elegant. Combinația dintre foile fragede și crema fină cu aromă de lămâie o transformă într-o delicatesă pentru masa de Crăciun. Iată o rețetă specială, perfectă pentru sărbătorile de iarnă!

Prăjitura Albă ca Zăpada

Ingrediente pentru foi:

  • 500 g făină
  • 3 ouă mari
  • 150 ml ulei
  • 150 g zahăr
  • 1 pliculeț praf de copt
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Un praf de sare.

Ingrediente pentru cremă:

  • 500 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 100 g amidon
  • 4 gălbenușuri
  • 200 g unt
  • Zeama de la o lămâie
  • Coaja rasă de la o lămâie.
Prăjitura Albă ca Zăpada
Prăjitura Albă ca Zăpada, pe masa de Crăciun. Imagine generată de IA/DALL-E

Mod de preparare

  • Într-un bol încăpător, amestecați ouăle cu zahărul până obțineți o compoziție aerată.
  • Adaugați uleiul, coaja rasă de lămâie, sarea și praful de copt. Amestecați bine, până se omogenizează.
  • Încorporați treptat făina, până obțineți un aluat moale, dar nu lipicios.
  • Aluatul obținut se împarte în 6-8 părți egale și se întinde fiecare într-o foaie subțire, pe masa tapetată cu făină.
  • Coaceți fiecare foaie în parte, pe spatele unei tăvi, cu hârtie de copt, la temperatura de 180°C, timp de aproximativ 5-7 minute, sau până se rumenește ușor.

Citește și: Cozonac fără frământare cu nucă și cacao. Cea mai gustoasă rețetă pentru Crăciun

  • Într-o cratiță, puneți la fiert laptele cu coaja rasă de lămâie, pentru cremă.
  • Într-un bol separat, amestecați gălbenușurile cu zahărul până se albesc și adaugați amidonul.
  • Turnați treptat laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri, amestecând continuu cu un tel, pentru a evita formarea cocoloașelor.
  • Puneți cratița înapoi pe foc mic și amestecați încontinuu până ce crema se îngroașă și începe să fiarbă.
  • Lăsați crema să se răcească, apoi adăugați untul la temperatura camerei și zeama de lămâie. Mixați până obțineți o cremă fină.
  • Pentru asamblarea prăjiturii, așezați prima foaie pe un platou, cu un strat de cremă, apoi acoperă cu a doua foaie și tot așa, până terminați foile. Este esențial ca ultimul strat să fie de cremă.
  • Puteți presăra fulgi de cocos, ciocolată albă sau să adăugați bucățele de fructe proaspete sau confiate.